2min
El comerç de la Part Alta de Tarragona s'ha quedat sense cap associació que el representi. L'ens que ho ha estat fent durant els darrers cinc anys, l'Associació de Comerciants de la Part Alta, es va dissoldre l'agost passat.
"Els propis comerciants no volen treballar i a la junta ja no hi quedava ningú", ha explicat al Circ la impulsora i presidenta de l'ens durant tres anys, Susana Moreno.
Ella mateixa va acudir a Hisenda per tal de donar de baixa l'associació a tots els efectes després de cinc anys en funcionament. A la junta extraordinària no hi va assistir cap comerciant, segons ha apuntat.
Moreno va decidir tancar la botiga d'electrodomèstics que regentava al carrer Major i a la primavera es va traslladar al centre. Durant els darrers mesos, el joier Antonio Gómez, un altre dels membres més actius de l'associació, n'ha estat portant les regnes.
Sense subvencions
Segons Moreno, la dessídia i la deixadesa dels propis comerciants del casc antic tarragoní els ha fet perdre subvencions: "S'han deixat perdre subvencions i les d'enguany, també", ha relatat Moreno, qui afegeix que va fa uns mesos ha haver de renunciar a 6.000 euros que ja havien estat concedits a l'associació.
"Per cobrar una subvenció, necessites cobrar quotes i nosaltres només cobràvem 10 euros al mes quan organitzàvem alguna activitat. Potser un trimestre a l'any", segons Moreno, qui lamenta que durant el 2015 tampoc no han pogut demanar subvenció.
També assenyala l'Ajuntament com a un dels principals causant del declivi del pes comercial a la Part Alta. "La interlocució ha estat bona, però com sempre, prometen coses i després no les fan o no les compleixen", ha apuntat l'expresidenta de l'associació de comerciants de la Part Alta. Sense anar més lluny, la nova normativa que regula els expositors a la via pública, que no s'està aplicant.
L'associació de Comerciants de la Part Alta es va fundar l'any 2010. "Al principi estàvem tots els comerços, érem 85, i tots amb ganes, i ara en queden només una quarantena", ha recordat Moreno.
Menys de la meitat i en tan sols cinc anys. I tot això combinat amb la proliferació dels coneguts 'pakis', fruiteries, basars i botigues amb una gran aposta pels elements folclòrics.