loader
menu

CIUTAT

La URV crea la Càtedra de Dolor Infantil

El Circ Ciutat divendres, 18 de setembre de 2015

La Universitat Rovira i Virgili ha creat la Càtedra de Dolor Infantil, fruit d'un acord de col·laboració amb la Fundació Grünenthal. La nova càtedra neix amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents amb dolor, i es tracta de la primera iniciativa d'aquestes característiques que es posa en marxa a Espanya, on al voltant del 30% de la població infantil té problemes crònics de dolor.

Neix fruit d'un acord amb la Fundació Grünenthal i vol contribuir a millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents que pateixen dolor agut i crònic

"El dolor crònic interfereix en totes les àrees d'activitat dels nens i dels seus familiars. Per això, és molt important comptar amb una estructura especialitzada com aquesta, que es dediqui a la investigació i que explori i contrasti alternatives que permetin millorar aquesta realitat", assegura el professor Jordi Miró, catedràtic de Psicologia de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de Tarragona, i director de la nova càtedra.

Foto: URV

Sota el lema 'Investigar, compartir, millorar', la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal desenvoluparà múltiples activitats relacionades amb la recerca, la transferència del coneixement i la sensibilització social, com és la formació dels professionals sanitaris, el disseny i desenvolupament de programes específics d'investigació, la promoció del coneixement sobre el dolor i l'impuls de noves iniciatives per atendre nens i adolescents amb dolor crònic.

La investigació, pilar de la càtedra

A curt termini, la càtedra també vol impulsar el desenvolupament d'instruments de mesurament del dolor dirigits específicament a infants i adolescents, i concretar diversos projectes d'investigació, entre ells: avaluar l'impacte del tractament cognitiu en aquest tipus de pacients i estudiar els factors de risc del dolor crònic quirúrgic en nens i adolescents.

Així mateix, conscients del paper que juguen les noves tecnologies en les vides dels joves, està previst utilitzar el telèfon per avaluar el tractament administrat a joves que pateixen patologies amb dolor crònic com la fibromiàlgia o el càncer.

L'entorn escolar és un àmbit que mereix especial atenció en l'abordatge del dolor infantil. Per això, el director de la càtedra incideix que "s'avaluaran els efectes d'un programa assistit per ordinador perquè mestres i professors contribueixin a millorar la qualitat de vida d'aquests joves amb dolor des de l'entorn de l'escola".

Atenció continuada

Una de les principals reivindicacions de la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal es refereix a la implementació de programes interdisciplinaris que garanteixin una atenció continuada i sistemàtica d'aquesta població, per això el treball en col·laboració amb els professionals sanitaris serà primordial.

"El veritable progrés s'aconseguirà quan tots els agents amb possibilitat d'influir en les pràctiques sanitàries siguin conscients que el dolor crònic és un greu problema de salut, també a la població infantil, amb importantíssimes repercussions a tots els nivells", conclou el professor Miró.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar