loader
menu

CIUTAT

Els advocats de TGN demanen jutjats especialitzats per combatre els polítics corruptes

El Circ Ciutat dilluns, 28 de setembre de 2015

Una seixantena de persones, la gran majoria professionals del dret, van participar el passat divendres 25 de setembre en una jornada sobre les novetats que introdueix el nou Codi Penal en la persecució dels delictes de corrupció en l’àmbit de l’Administració Pública, i que a grans trets suposa un enduriment de penes i la creació de noves figures com la de finançament il·legal de partits polítics.

Foto: Col·legi d'Advocats de TGN

La jornada, organitzada per la Secció de Dret Administratiu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona, va permetre que diversos experts hi diguessin la seva sobre aquestes novetats i sobre com cal combatre la xacra de la corrupció política des de la judicatura.

Com a conclusions generals la jornada va posar de manifest que la nova legislació suposa un avenç que respon a l’exigència de l’opinió pública de lluitar contra la corrupció, que ja és la segona preocupació dels
ciutadans darrere de l’aturo. Tanmateix, es va posat sobre la taula també que cal adoptar més mesures com crear jutjats especialitzats en corrupció, incrementar els mitjans dels que es disposa per perseguir aquests delictes i assegurar la despolitització de la justícia.

La primera ponència va anar a càrrec de Carlos Hugo Preciado, professor de Dret Penal a les Facultats de Dret de les Universitats Rovira i Virgili de Tarragona i Ramón Llull de Barcelona (ESADE) i magistrat de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Preciado va analitzar els delictes més habituals contra l’administració pública, com el suborn a funcionaris, el tràfic d’influències, la malversació de fons o les negociacions prohibides a funcionaris públics.

La segona ponència va estar impartida per Gonzalo Quintero, catedràtic de Dret Penal de la Facultat de Dret de la Universitat Rovira i Virgili, i va versar sobre la responsabilitat penal de la persona jurídica. La tercera intervenció es va centrar en el delicte de prevaricació, i va anar a càrrec de José María Torras, magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona.

Tot seguit va ser el torn de Yolanda Rueda Soriano, magistrada de l'Audiència Provincial de Barcelona i professora de l'Escola Judicial, que va reflexionar sobre l’aforament i el problema que planteja a l’hora de la instrucció. La ponent va enumerar també les principals modificacions a nivell processal i la seva real influència.

Per acabar, María José Osuna Cerezo, Fiscal Anticorrupció de Tarragona, es va centrar en les diligències d’investigació i sobre la tasca dels fiscals davant dels casos de corrupció.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar