loader
menu

ERC portarà al ple de TGN una moció per instar l'Estat a que declari nul·la la sentència de mort de Companys

El Circ dijous, 15 d'octubre de 2015

La muntanyeta de l'Oliva ha tornat a ser l'escenari d'homenatge al President Companys, assassinat a mans del règim franquista fa 75 anys. A les 7 del matí, davant de l'espai de la Memòria, s'ha llegit novament la seva sentència de mort, s’ha entonat el Cant de Segadors i també s’han llençat diverses salves.

Una imatge de l'homenatge a Lluís Companys a la Muntanyeta de l'Oliva. / ERC

Una imatge de l'homenatge a Lluís Companys a la Muntanyeta de l'Oliva. / ERC

A l’acte, organitzat per la Comissió Lluís Companys, hi han assistit els quatre consellers del grup municipal d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona. Els homenatges i reconeixements a la figura de Companys a TGN continuaran durant els propers dies.

Moció d'ERC al proper plenari

Precisament, coincidint amb el 75è aniversari de l’assassinat de Companys, els republicans portaran al plenari municipal de TGN una moció que insta al govern central a declarar nul·la la sentència de mort dictada per les autoritats franquistes contra qui va ser President de la Generalitat.

Segons ERC, "fins a dia d’avui, la llei 52/2007 de Memòria Històrica es limita a declarar injustes les sentències dictades pels tribunals militars franquistes, però no declara les resolucions judicials nul·les de ple dret".

Els republicans també creuen que "l’immobilisme i la manca de sensibilitat per part dels diferents governs que ha tingut l’Estat espanyol en els darrers anys contrasta amb el fet que Alemanya i França han demanat perdó per haver col·laborat en la detenció i deportació de Lluís Companys, mentre la justícia espanyola es nega a declarar nul el seu judici."

Per tot això, ERC-MES-MDC considera que cal instar el Govern de l’Estat espanyol a dur a terme les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per anul·lar la sentència del judici sumaríssim al President Lluís Companys i realitzar totes les actuacions necessàries per reparar el seu honor.

En la moció també es faran altres peticions, com la que reclama a l’Estat espanyol que retorni tota la documentació sobre Companys requisada per la Gestapo a París l’any 1940 i que actualment es troba confiscada a l’arxiu d’Àvila. Un altre punt que inclou la moció és la petició a tots els governs que van participar de la captura i assassinat del President Companys per a que participin en un acte de desgreuge a la seva figura i que s’hauria de celebrar al fossar del Castell de Montjuïc.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar