loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La tarragonina Anna Bofarull porta a la gran pantalla 'Sonata per a violoncel'

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 11 de novembre de 2015

El llargmetratge Sonata per a violoncel, dirigit per la tarragonina Anna Maria Bofarull, es projectarà per primer cop a Tarragona el proper dimarts 17 de novembre als cinemes OCine Gavarres. La projecció tindrà lloc a les 20 h, amb la presentació de la seva directora i guionista i amb un col·loqui posterior amb Jaume Descarrega, president de la delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC).

Foto: cedida

Sonata per a violoncel explica la història de la Júlia, una reconeguda violoncel·lista que viu completament entregada a la seva música. Atractiva i elegant, la Júlia no deixa passar l’ocasió de gaudir d’un sopar amb els seus amics o del sexe esporàdic amb algun jove amant.

Tot i així, un exabrupte li farà replantejar la seva vida. Després d’anys d’esporàdics dolors, la Júlia rep definitivament un diagnòstic: fibromiàlgia, una malaltia crònica sense causa coneguda. Amb el pas dels dies, la lluita de la Júlia per tal de seguir tocant es convertirà en un combat amb el seu propi cos.

El rodatge de Sonata per a violoncel va tenir lloc els mesos de febrer i març del 2014 a diferents localitzacions catalanes, majoritàriament a Tarragona i el seu entorn i va comptar amb nombrosos tècnics de la ciutat.

La pel·lícula, que compta amb la participació de Televisió de Catalunya i de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ha dut a terme fins ara un important recorregut per festivals de cinema, tant estatals com internacionals, on destaquen l’estrena el passat mes d’abril al Festival de Málaga, al FIC-CAT de Roda de Barà, al World Premieres Film Festival de Filipines o al Montréal World Film Festival (Canadà), entre d’altres. La pel·lícula arribarà a les sales comercials el proper divendres 20 de novembre, en versió original catalana.

Sonata per a violoncel és la primera pel·lícula que, en el panorama cinematogràfic internacional, aborda de forma directa una malaltia com la fibromiàlgia, caracteritzada pel dolor crònic, una problemàtica que afecta a més del 3% de la població mundial, majoritàriament dones. “El dolor de la Júlia em resulta molt conegut, ja que la meva mare pateix fibromiàlgia pràcticament des que vaig néixer, cada moment que he viscut amb ella, cada record, està matisat pel dolor i aquesta malaltia”, afirma la directora. En aquest procés hem comptat amb el suport i assessoria de l’ACAF (Associació Catalana d’Afectats de Fibromiàlgia) i amb la col·laboració de més de cent micro-mecenes.

La música és l’altre pol fonamental del film de Bofarull. “Per a mi era fonamental entendre el procés creatiu i vital d’una violoncel·lista, mostrar com per a la Júlia la música és més que unes simples notes, ella viu la música en el seu interior”, comenta l’Anna M. Bofarull, que ha treballat amb el compositor Gerard Pastor ja des de l’escriptura del guió.

Per a la gravació de la banda sonora, la pel·lícula ha comptat amb la brillant participació del cèlebre violoncel·lista Lluís Claret. A més a més, la Montse Germán i en Jan Cornet han hagut d’aprendre a tocar el violoncel durant els 6 mesos previs al rodatge de la pel·lícula.

Sonata per a violoncel és el primer llargmetratge de ficció d’Anna M. Bofarull. Llicenciada en Humanitats i titulada en Direcció Cinematogràfica, el 2009 estrena el seu primer llargmetratge documental, Notes al peu, premiat al Festival Internacional de Cinema de Reykjavik. El 2011 estrena Hammada, documental projectat als festivals de Montréal, São Paulo, Thessaloniki, Dubai, Las Palmas, i Toulouse, entre altres.

Més informació: www.sonataperavioloncel.com

Facebook: www.facebook.com/Sonataparaviolonchelo

Twitter: @sonata4cello


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar