loader
menu

CIUTAT

El Col·legi d'Arquitectes de TGN vol ser partícip del futur de la Savinosa

Sergi Casado Ciutat dilluns, 04 de març de 2013

Aliens a les conseqüències nefastes que ha tingut la històrica falta d'entesa entre la Diputació i l'Ajuntament sobre el futur de l'edifici de la Savinosa, els arquitectes tarragonins han decidit moure fitxa. En els darrers mesos ja s'han reunit diversos cops per tractar a fons la problemàtica de l'antic preventori per tal de posar en comú, amb opinions molt professionals i fonamentades, quines són les problemàtiques reals d'un edifici que porta més de quaranta anys tancat, abandonat, en desús i en un estat deplorable.

Es tracta de discutir, de reflexionar, de mirar de trobar arguments que facilitin la tasca de les administracions, atès que cap dels titulars d'aquestes han estat capaços de consensuar una fórmula per reformar l'immoble, malgrat que, periòdicament hi ha hagut projectes damunt la taula, principalment de caire hoteler o turístic. "Les xerrades que estem fent serviran perquè elaborem unes conclusions que serveixin de full de ruta per a les diferents administracions", explica Pere Socías, secretari del Col·legi d'Arquitectes de TGN. En cap cas, però, el col·lectiu d'arquitectes de tota la demarcació (el procés no només s'ha obert als col·legiats de la ciutat) defuig les confrontacions "de perfil baix", en referència als continus episodis d'estira i arronsa entre la Diputació de Tarragona, el propietari de la Savinosa, i el consistori.

Els arquitectes volen acostar l'espai a la ciutadania, en un intent de reivindicar que són un col·lectiu professional amb opinió i que vol que se'ls escolti en assumptes de tranta transcendència com és l'abandonament de la Savinosa. Un cop tanquin el cicle de xerrades i de visites a l'immoble (ja hi han estat dos cops), des del Col·legi hi ha el convenciment d'obrir un gran concurs d'idees perquè els arquitectes de tota la demarcació s'impliquin al màxim. "De moment, encara no estem en condicions de presentar cap projecte perquè hem de prendre decisions amb criteri", afirma Socias.

En qualsevol cas, però, l'antic hospital per a nens malalts de tuberculosi, tancat l'any 1969, és un edifici inclòs dins del llistat de Béns Patrimonials a Protegir, atès que es tracta d'un Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Això significa que per intervenir-hi, primer caldria resoldre els dubtes sobre si es pot descatalogar o no, és a dir, excloure'l del llistat; un permís que únicament té la Comissió de Patrimoni de la Generalitat, que és l'únic ens que podria aprovar catalogar-lo. En els darrers dies, sembla que la Diputació i l'Ajuntament per fi treballen conjuntament per tirar-ho endavant.

En paral·lel a la incertesa i al descrèdit cap als polítics que sempre ha generat l'abandonat de la Savinosa, al web change.org s'ha fet una peticio tant a la Diputació com a l'Ajuntament perquè l'entorn de la Savinosa es converteixi en un parc urbà.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar