loader
menu

CIUTAT

La nova presó de TGN comença a admetre interns

El Circ Ciutat dimarts, 24 de novembre de 2015

Dia de trasllat de l'antiga presó de Tarragona fins al nou centre, a Mas Enric. Per fi el nou Centre Penitenciari, al Catllar, ha entrat en funcionament, amb l'arribada dels primers 180 reclusos mitjançant un dispositiu conjunt amb els Mossos d’Esquadra.

D'aquí a un any, quan ja es preveu que estigui a ple rendiment, el nou centre penitenciari de Mas Enric comptarà amb una població de 700 interns

Els interns han estat distribuïts en els cinc mòduls de vida que s'obren en aquesta primera fase de posada en funcionament del centre, tres dels quals són per a homes.

Foto: tarragonaradio.cat

El centre també ha obert el mòdul de joves i el de dones, per donar resposta a les necessitats de la demarcació per als diferents col·lectius de persones que compleixen condemna de presó. Igualment, han entrat en funcionament el Departament Especial de Règim Tancat (DERT), el Departament d’Infermeria i els serveis comuns: fleca, cuina i edifici educatiu, formatiu i cultural.

Més d'un centenar de treballadors

Durant aquesta setmana també s’hi han incorporat 116 treballadors més al centre, que comptarà en aquesta primera fase amb 286 treballadors. Una part dels empleats prové de la presó de Tarragona, que necessitarà menys personal un cop es destini a centre obert.

La resta de treballadors s’incorporen a la nova presó en comissió de serveis des d’altres centres penitenciaris del País i les places que deixen vacants en els centres d’origen seran cobertes per personal de la borsa d’interins.

Amb aquestes incorporacions a Mas d’Enric i la cobertura de places per part de personal interí, segons el departament de Justícia de la Generalitat, els serveis penitenciaris de Catalunya disposaran de la millor ràtio d’intern per treballador de la història en aquest àmbit de l’Administració.

Segons les dades acumulades, l’1 de gener de 2011 a Catalunya hi havia 10.520 interns i, en aquella mateixa data, els serveis penitenciaris disposaven de 5.058 treballadors. Llavors la ràtio se situava en 2,08 interns per treballador. Avui, en data 24 de novembre de 2015, a Catalunya hi ha 8.942 interns i als serveis penitenciaris, un total de 5.063 treballadors. Per tant, la ràtio se situa en 1,77.

Tots els treballadors, abans d’incorporar-se al seu lloc de treball a Mas d’Enric, han rebut formació teòrica i pràctica per desenvolupar adequadament la seva feina al nou Centre. Una part de les activitats formatives d’acollida han estat dissenyades i impartides en coordinació amb el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) amb la finalitat de dotar els professionals dels criteris i eines necessàries per al correcte exercici de la seva tasca professional.

Funcionament a ple rendiment d'aquí a un any, amb 700 interns

La previsió és que la població del centre penitenciari de Mas Enric es mantingui estable, al voltant de les xifres inicials d’interns, fins a la segona fase d’ocupació, que està previst que tingui lloc el primer semestre de l’any vinent, quan s’obriran dos mòduls més.

En una tercera fase hi ha previst que s'obrin els dos mòduls restants, de manera que Mas d’Enric pugui funcionar a ple rendiment quan faci un any de la seva obertura, amb una població al voltant dels 700 interns. De la mateixa manera, es preveu que el nombre de treballadors augmenti al llarg de l’any vinent.

La incorporació de més de 130 professionals dels diferents àmbits completarà la plantilla del Centre i permetrà, segons les previsions actuals, mantenir la ràtio d’intern per treballador dins la mitjana actual.

L’antiga presó comença a funcionar com a Centre Obert Tarragona

A partir d’avui, 24 de novembre, l'antiga presó de TGN comença a funcionar com a centre penitenciari de règim obert, ja que té les condicions necessàries per acollir un equipament d’aquestes característiques: integrat dins l’entorn urbà, amb connexió amb els transports públics i proper als recursos formatius i sanitaris.

Acollirà al voltant d’una vuitantena d’interns en règim de semillibertat, que pernocten al centre, però que durant el dia van a treballar o assisteixen a activitats formatives per començar a preparar la vida en llibertat. Del Centre Obert depenen una quarantena d’interns més en procés d’inserció, sotmès a seguiment. Un cop actualitzat, el Centre tindrà capacitat per a 175 homes i 50 dones.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar