loader
menu

CIUTAT

Patrimoni per la Pau diu que els diners dels vaixells militars estarien "tacats de sang"

Sergi Casado Ciutat dimecres, 06 de març de 2013

L'endemà que transcendís que el Port de Tarragona s'ha tornat a oferir perquè vaixells de la flota nord-americana hi facin una estada, les primeres reaccions, contràries, ja comencen a agafar forma. La primera, com era d'esperar, ha estat de la plataforma Tarragona Patrimoni per la pau, creada, l'any 1997, arran de la primera estada del portaavions nord-americà JFK a Tarragona. El col·lectiu ha expressat la seva sorpresa en comprovar que el Port de Tarragona, altre cop governat per Convergència i Unió (el president actual és Josep Andreu i l'impulsor de les estades militars d'anys anteriors també era nacionalista, Lluís Badia) torni a apostar per les escales de vaixells militars.

El logotip de la plataforma Tarragona Patrimoni per la Pau. / tgnapau.blogspot.com

Fonts de la plataforma insisteixen que "l'excusa perquè vinguin aquests vaixells és la mateixa: els beneficis econòmics, però mai s'ha fet cap estudi detallat sobre l'impacte". Asseguren que només donen negoci als locals de menjar ràpid, a alguns bars i també als prostíbuls. El col·lectiu pacifista no comparteix els arguments esgrimits per l'Autoritat Portuària, que justificaria, altre cop, la presència de vaixells militars "perquè el context geopolític ha canviat". "És clar que ha canviat el context però els conflictes continuen a Israel, a Palestina, a Egipte, a Síria, a Tuníssia, a Irak, a l'Afganistan... el discurs polític es desmunta per sí sol", expliquen fonts de la plataforma.

Respecte a que no hi hagi cap guerra, els pacifistes recorden que quan va venir el JFK tampoc no n'hi havia cap. Un altre motiu pel qual s'oposen fermament a la presència dels vaixells de la flota nord-americana és perquè desconeixen el tipus d'armament que porta l'embarcació: "El JFK tenia propulsió nuclear i no volem que la ciutat es militaritzi".

La possibilitat que el Port torni a admetre vaixells militars dels Estats Units es debatrà en el proper plenari de l'Ajuntament de Tarragona amb una moció que defensarà el grup d'@Iniciativa per Catalunya-Verds, que demanarà que la ciutat rebutgi clarament la utilització militar del port, perquè és contraria als valors de la pau i la solidaritat.

En el text s’afirma que “no volem que les visites dels vaixells de guerra tornin a esdevenir quelcom habitual en la vida de Tarragona, presentant una visió "normalitzadora" d'aquesta presència, paral·lela a les polítiques governamentals que pretenen convèncer la població que els exèrcits són necessaris per al manteniment de la pau”, i es reivindica “la consolidació del port de Tarragona com a eix de l'activitat comercial i les comunicacions de les nostres comarques”, raó per la qual “els usos militars es contradiuen amb les necessitats portuàries i del territori”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar