loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Impuls institucional al patrimoni de Tarraco perquè esdevingui 'producte cultural, educatiu i turístic de primer ordre'

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 02 de desembre de 2015

Impuls institucional per potenciar el Patrimoni Mundial de Tàrraco. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, han signat un acord que permetrà potenciar tot el conjunt monumental de la Tàrraco Romana. L'entesa entre les dues institucions ofereix un marc operatiu i de gestió basat en la cooperació de tots els agents implicats.

Fotomuntatge: Generalitat de Catalunya

A l'esquerra, el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i al seu costat, l'alcalde de TGN, Josep Fèlix Ballesteros. / Foto: Mauri

L’objectiu és consolidar el patrimoni romà de Tarraco com un producte cultural, educatiu i turístic de primer ordre. El compromís signat ha de culminar amb l’aprovació del Pla de Gestió Integral del Patrimoni Mundial de Tàrraco.

Es treballarà per promoure la gestió integrada dels monuments que formen part del Patrimoni Mundial de Tàrraco, comptant amb implicació del Ministeri de Educació, Cultura I Esport de l’Estat i la resta d’actors implicats en la seva gestió; fer de Tarragona una ciutat de referència en matèria de protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural, que millori la qualitat de vida dels seus ciutadans i sedueixi als seus visitants.

Construir un relat clar i únic

També es busca fer una planificació integrada de l’arqueologia urbana que millori els processos d’intervenció i faciliti els processos de transferència del coneixement en relació a les institucions científiques de la ciutat i del país; establir pautes i criteris comuns d’intervenció en la restauració, la conservació preventiva, la difusió i la presentació dels elements patrimonials de la Tàrraco romana; construir un relat clar i únic per a tot el Patrimoni Mundial de Tàrraco, que comuniqui una imatge única de tot el conjunt, tot fomentant la seva actualització en funció dels avenços en la recerca arqueològica.

Tasques actuals

- La construcció d’un únic relat per a tot el Patrimoni Mundial de Tàrraco, amb la implicació de la comunitat científica de Tarragona.

- La conceptualització d’una nova instal·lació museística que esdevingui l’espai de síntesi on descobrir el passat romà de la ciutat i on s’exposi una selecció dels materials arqueològics que il·lustrin el nou relat, a través de la unió del MNAT, el Circ i el Pretori.

- La redacció del pla general d’intervencions en conservació i restauració

- La constitució d’una Comissió de Seguiment que proposarà, impulsarà, aprovarà i coordinarà les actuacions a realitzar.

- El nomenament d’un coordinador per part de cadascuna de les administracions i la creació d’un equip tècnic que vetlli pel correcte desenvolupament de l’acord marc i de les actuacions que se’n derivin.

L’acord marc té una durada de quatre anys renovables i es posa en pràctica a través d’una sèrie de compromisos específics per projectes que seran desenvolupats entre l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona.

Integrar el MNAT, Circ i Pretori en una sola visita

També s’han signat dos dels tres convenis específics previstos per a aquest any: el referent a la construcció del relat i el referent a la integració en una sola visita del Museu Nacional Arqueològic, el Circ i el Pretori, i que esdevingui un únic espai de síntesi per explicar la Tàrraco romana.

El conseller de Cultura ha ressaltat que “el valor patrimonial de Tarragona ha de ser element central per a explicar la romanització a Catalunya i a l’Estat” i ha subratllat que “les institucions plasmem en un document la voluntat de cooperar compartint els actius que tots tenim per treure el major rendiment de Tàrraco perquè allà on aconseguim sumar esforços hi ha resultats”. “Perquè 8 segles d’història s’han de saber explicar i treballarem per fer-ho realitat”, ha afegit .

Durant els 15 anys que han passat des de la declaració de Tàrraco Patrimoni Mundial, totes les institucions implicades en la seva gestió han invertit i actuat per tal preservar i difondre aquest patrimoni excepcional. En quest sentit, l’alcalde de Tarragona ha destacat que “15 anys després de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat, formalitzem una feina feta que ve del passat, però que ens fa trepitjar fort i segur perquè Tarragona com un dels espais que millor, excava i treballa per recuperar i difondre el seu patrimoni”.

Tàrraco, patrimoni de la UNESCO

El 30 de novembre del 2000, la UNESCO va declarar el conjunt arqueològic romà de Tarragona, Patrimoni Mundial de la Humanitat, posant de relleu l’excepcionalitat dels vestigis conservats. Aquesta importància va quedar ratificada el passat mes de juliol de 2015, quan el Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO va declarar que “l’enclavament tarragoní té una significació excepcional que transcendeix els límits nacionals”, atorgant-li la categoria de Valor Universal.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar