loader
menu

Fèlix Alonso (En Comú Podem): 'Quan es demostra que algú ha estat condemnat per corrupció, ha de pagar amb el seu patrimoni' (I)

Guillem Roqué divendres, 11 de desembre de 2015

El Circ inicia un cicle d'entrevistes a tots els candidats dels partits tarragonins a les eleccions generals del proper 20 de desembre. El primer és el cap de llista d'En Comú Podem i també alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso.

El candidat d'En Comú Podem per la demarcació de TGN, Fèlix Alonso. Foto: En Comú Podem

El candidat d'En Comú Podem per la demarcació de TGN, Fèlix Alonso. Foto: En Comú Podem

Pregunta: Com a representant de la demarcació de Tarragona al Congrés dels diputats, quin serà el principal cavall de batalla que encararà per afavorir el territori?

Resposta: "El rescat social i de les persones. Aquesta crisi ha estat una estafa i ha deixat a la cuneta a molta gent durant aquests vuit anys. Hem de donar impuls al sector productiu per crear ocupació real, de qualitat i estable; hem de reindustialitzar el país davant de l'economia especulativa i de "totxo" que s'ha portat fins ara. Proposem la derogació de les reformes laborals del PSOE i del PP, la pujada del salari mínim progressivament fins a un 60% del salari mitjà i una renda bàsica garantida per a tots aquells que busquen feina i no la troben."

P: Quins són els seus punts forts com a actor polític que poden fer que marqui la diferència com a actor al Congrés?

R: "Capacitat de lideratge, negociació i empatia."

P: Sabria dir-li a un habitant de la demarcació de Tarragona què li reportarà a ell a nivell pràctic o quotidià la seva elecció com a representant del territori?

R: "Sí, batallaré i seré referent junt a la resta dels diputats del territori per fer lobby dels interessos de la nostra demarcació. Pot estar convençut que defensaré els drets socials, laborals, mediambientals i les inversions en infraestructures necessàries pel Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, tal com he fet durant aquests anys."

P: L’entrada de nous actors a l’escenari polític estatal farà que aquestes eleccions i la situació que se’n derivi, plantegi certs reptes. Quins són els principals canvis que introduirà l’aparició de noves veus a la cambra?

R: "La fi del bipartisme i l'inici d'uns processos constituents tant a Catalunya com a Espanya que deixaran enrere la Constitució del 78 per construir un nou país de països de baix a dalt."

P: Apel·lant a conceptes com l’experiència o l’entrada d’aire fresc, s’ha recorregut molt a utilitzar la classificació entre “vells partits” i “nous partits”. Què li suposa pertànyer a un o altre grup?

R: "És un concepte que és transversal. Pots formar part d'un vell partit i aportar aire fresc o estar en un grup nou i tenir tics de la vella política. Moltes vegades el canvi també està en les pròpies persones."

P: És ben clar que un dels principals camps en els que s’haurà de treballar durant la propera legislatura serà la creació d’ocupació. Quines propostes implementaran per crear llocs de treball? Què suposaran aquestes propostes per Tarragona?

R: "Proposem la reindustralització de la nostra economia utilitzant els 61.000 milions d'euros que vam prestar als bancs per rescatar-los; fer una reforma fiscal amb impostos justos; i canviar el sistema productiu per tenir dos eixos principals, la reconversió de l'economia en economia verda amb la creació de nous jaciments de treball i la implementació en la cura dels infants i de la gent gran. Tot això ha de generar moviment econòmic i increment del consum. Per tant, reactivació de l'economia."

P: Quines mesures es promouran des del seu grup per afavorir un sector tan desprotegit com és el dels treballadors autònoms?

R: "Crearem una llei de segona oportunitat per aquells autònoms que es van enfonsar amb aquesta crisi estafa. IVA de caixa i exempció de pagament d'aquells que no arribin al salari mínim interprofessional."

P: En els darrers anys s’ha parlat molt del distanciament que s’ha produït entre la política i el carrer. Més enllà de la tasca legislativa, quina creu que ha de ser la manera de recuperar aquesta connexió?

R: "La que sempre he fet. Treballar la proximitat, estar en contacte amb els problemes de la ciutadania, mirar als ulls i escoltar a la gent."

P: Creu que el fet d’entrar al Congrés pot allunyar-lo de la seva dimensió més local i propera al ciutadà?

R: "No, he desenvolupat moltes tasques amb diverses responsabilitats i mai m'he allunyat de la gent ni dels seus problemes. Considero que és un element fonamental el contacte amb les persones. De fet, per a mi política és això."

P: Una de les qüestions que més enfosqueixen la percepció de la tasca política i la figura del polític avui en dia és l’ombra de la corrupció. Creu que s’ha abordat el tema amb la contundència que es mereix? Quines seran les següents passes que impulsareu per evitar que es produeixin nous casos?

R: "No, no s'ha abordat amb la suficient contundència. Quan són delictes contra els béns públics i les persones, aquests delictes no han de preescriure. Quan es demostra que algú ha estat condemnat per corrupció, ha de pagar amb el seu patrimoni."

P: El procés català obre a casa nostra escenaris nous. Com traslladaran a Madrid el que s’està vivint aquí?

R: "Estem convençuts que la nova correlació de forces farà possible que guanyem la negociació del referèndum, que és la única sortida possible a l'enquistament actual."

P: A Europa hi ha un gran tema com és la gestió de l’arribada massiva de refugiats a les nostres portes. Amb molta cautela es parla de l’acceptació de certes quotes per països, però creieu que la resposta política està sent prou àgil o està a l’alçada de la dramàtica situació que s’està vivint?

R: "No, no està a l'alçada. I nosaltres formem part del problema en haver-lo desestabilitzat per interessos econòmics moltes vegades lligats a les grans empreses internacionals que han fet que Occident representés els interessos de les poblacions tant d'aquí com d'allà. Hem bombardejat per tenir petroli més barat, no ens ha importat ni el govern, ni les persones. Hem armat i fet grans els que ara són els nostres enemics. Hem fomentat l'odi. Per tant, a banda d'acollir els refugiats que amb la nostra complicitat hem expulsat del seu territori, hem de trobar solucions perquè aquests països reestabilitzin la seva situació política i econòmica."

P: En l’hipotètic cas de que es presentés al Congrés una proposició per a enviar tropes sobre el terreny a Síria. Seria partidari d’una intervenció o no? Se sotmetria a la disciplina del seu partit si es tries fer el contrari del que li dicta el seu parer?

R: "No. Estic convençut que el meu grup no triaria fer el contrari del que em dicta el meu parer."

P: L'any que ve serà cabdal per als Jocs del Mediterrani que s'han de celebrar a Tarragona i moltes poblacions del territori l'any següent. Si surt escollit diputat, quin serà el seu paper al Congrés envers l'esdeveniment? Socialment, no hi ha consens, i entre els polítics, tampoc.

R: "Treballaré per obrir la portar a aconseguir un finançament més realista, que faci possible que Tarragona ciutat no hagi de pagar el cost d'un esdeveniment que ens interessa a tots a nivell estatal, tant en projecció política com de pont cultural dels pobles de la mediterrània."

P: A nivell d’infraestructures quins són els principals projectes que s’han de prioritzar o emprendre per beneficiar el territori?

R: "La millora de la xarxa ferroviària. L'alliberament del peatge de l'AP7 fins que no es construeixi l'A7 dins del calaix de l'actual autopista. Finalització de l'A27 fins a Montblanc i enllaç amb l'AP2 gratuïta des de Montblanc a Lleida."

P: Deixaria oberta la porta al transvasament de l’Ebre o la tancaria d’una vegada per totes?

R: "La tancaria duna vegada per totes i consolidaria el cabal ecològic."

P: Creu que en aquesta legislatura s’haurà d’enfrontar a una reforma constitucional? És necessària?

R: "Si, estic convençut que serà així. Després del referèndum de Catalunya hi haurà un procés constituent també a Espanya. Serà una legislatura curta."

P: Si aconsegueix l’escó al Congrés, es traslladarà a viure a Madrid?

R: "No, per alguna cosa ha de servir l'AVE encara que hagi d'anar fins a l'estació del Camp en vehicle privat (un despropòsit)."

P: Si surt escollit, quins altres càrrecs o feines compatibilitzarà amb l’exercici com a diputat?

R: "Continuaré sent alcalde d'Altafulla. Depèn de la feina, continuaré o no amb les meves responsabilitats a l'executiva de la Federació de Municipis de Catalunya i d'Espanya, que recordo són sense retribució econòmica."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar