loader
menu

Jordi Salvador (ERC): 'Mai votaré en contra dels interessos del 99% de la gent del carrer'

Guillem Roqué dimarts, 15 de desembre de 2015

El Circ continua amb el cicle d'entrevistes als candidats dels partits tarragonins a les eleccions generals del proper 20 de desembre. És el torn del cap de llista d' Esquerra Republicana de Catalunya, Jordi Salvador Duch.

El candidat d'ERC al Congrés per TGN, Jordi Salvador. / ERC

Pregunta: Com a representant de la demarcació de Tarragona al Congrés dels diputats, quin serà el principal cavall de batalla que encararà per afavorir el territori?

Resposta: "Defensar el Parlament de Catalunya com a màxima expressió de la nostra sobirania i també els interessos de les classes treballadores del nostre país: aturats, assalariats, petits comerciants, autònoms, pimes... Demarcació de Tarragona inclosa, clar!"

P: Quins són els seus punts forts com a actor polític que poden fer que marqui la diferència com a actor al Congrés?

R: "La meva biografia plena d’implicacions en totes les lluites pels drets socials, laborals i nacionals."

P: Sabríeu dir-li a un habitant de la província de Tarragona què li reportarà a ell a nivell pràctic o quotidià la seva elecció com a representant del territori?

R: "Defensaré els drets de les persones i mai votaré en contra dels interessos del 99% de la gent del carrer. En canvi, si que ho faré a favor de qualsevol millorar de les condicions de vida dels mateixos."

P: L’entrada de nous actors a l’escenari polític estatal farà que aquestes eleccions i la situació que se’n derivi, plantegi certs reptes. Quins són els principals canvis que introduirà l’aparició de noves veus a la cambra?

R: "Primer, de nous res de res, Ciutadans té un programa de dretes i com a única novetat diuen que gestionaran millor que el PP. Pel que fa a l’esquerra, a Podem jo els hi diria, “Veurem”. Són tota una incògnita plena de contradiccions en el temps i depenent des d’on parlin. Preferiria la IU de Alberto Garzón, sens dubte."

P: Apel·lant a conceptes com l’experiència o l’entrada d’aire fresc, s’ha recorregut molt a utilitzar la classificació entre “vells partits” i “nous partits”. Què li suposa pertànyer a un o altre grup?

R: "No hi crec en aquesta classificació, hi ha alguns partits que es presenten com a nous i són de pensaments arcaics i d’altres que tenim trajectòria de 80 anys i ens sentim orgullosos amb projectes polítics vigients i d'una trajectòria impecable."

P: És ben clar que un dels principals camps en els que s’haurà de treballar durant la propera legislatura serà la creació d’ocupació. Quines propostes implementaran per crear llocs de treball? Què suposaran aquestes propostes per Tarragona?

R: "Indústria, Indústria i indústria, formació, formació i formació. Sense apostar de veritat per aquests sectors, ens condemnem a la precarietat i la pobresa. També treballarem en una banca pública a favor d’autònoms, pimes i petites empreses."

P: Quines mesures es promouran des del seu grup per afavorir un sector tan desprotegit com és el dels treballadors autònoms?

R: "D’entrada, eliminar la figura del fals autonòm i la creació d’una banca pública catalana per finançar les pimes i els autònoms, de veritat! També volem igualar-los la protecció social amb la que tenen els assalariats."

P: En els darrers anys s’ha parlat molt del distanciament que s’ha produït entre la política i el carrer. Més enllà de la tasca legislativa, quina creus que ha de ser la manera de recuperar aquesta connexió?

R: "Primer de tot, no tots els polítics i els partits són iguals, per exemple, ERC en 80 anys d’història no té cap imputat per corrupció política. La corrupció fa molt mal, per la qual cosa s’hauria d’endurir el codi penal per als corruptes, ja que comenten dos delictes alhora: malbaraten recursos públics i danyen greument la democràcia i la credibilitat de les institucions."

P: Creu que el fet d’entrar al Congrés pot allunyar-lo de la seva dimensió més local i propera al ciutadà?

R: "Mai! Preferiria no entrar-hi abans que fer aquest trist paper."

P: Una de les qüestions que més enfosqueixen la percepció de la tasca política i la figura del polític avui en dia és l’ombra de la corrupció. Creu que s’ha abordat el tema amb la contundència que es mereix? Quines seran les següents passes que impulsareu per evitar que es produeixin nous casos?

R: "Tolerància zero davant la corrupció, no prescripció dels delictes per apropiació de recursos públics i enduriment del codi penal."

P: El procés català obre a casa nostra escenaris nous. Com traslladaran a Madrid el que s’està vivint aquí? Creu que la seva visió propera de la situació pot ajudar a desencallar la direcció cap a una banda o l’altra?

R: "Evidentment, anem a explicar la tria que hem fet a Catalunya i amb una mà estesa. Donarem suport als diferents camins que escolleixin els altres pobles de l’estat, però demanant alhora respecte per a la sobirania de Catalunya."

P: A nivell europeu hi ha un gran tema com és la gestió de l’arribada massiva de refugiats a les nostres portes. Amb molta cautela es parla de l’acceptació de certes quotes per països, però creieu que la resposta política està sent prou àgil o està a l’alçada de la dramàtica situacióque s’està vivint?

R: "És lamentable i trist el paper d’Europa en molts aspectes, però sobretot també en aquest. Una propera República catalana ha de ser absolutament oberta als refugiats de tota mena, per humanitat i per necessitat... Tenim una població envellida que necessita de persones per tirar endavant un model de societat amb benestar per a tothom."

P: En l’hipotètic cas de que es presentés al Congrés una proposició per a enviar tropes sobre el terreny a Síria. Seria partidari d’una intervenció o no? Es sotmetria a la disciplina del seu partit si es tries fer el contrari del que li dicta el seu parer?

R: "No, jo sóc home de pau i no de guerra."

P: L’any 2016 també serà cabdal per als Jocs del Mediterrani que s’han de celebrar a TGN el 2017 i que tenen afectació a tot el territori. Atès que, socialment no hi ha consens, i políticament, tampoc, quin és el paper que defensarà vostè al Congrès en el cas que surti escollit Diputat per donar impuls als Jocs i a tot el que els envolta?

R: "No sóc massa entusiasta amb el projecte, la veritat, però si els responsables de la iniciativa ho tiren endavant, cal que l’estat compleixi... i seran els ciutadans qui hauran de passar factura a com se’ls gastin. Si generen deute, els qui li han donat suport ho hauran de pagar."

P: A nivell d’infraestructures quins són els principals projectes que s’han de prioritzar o emprendre per beneficiar el territori?

R: "Corredor del Mediterrani, rodalies de primera, que la N-340 deixi d’una vegada de ser la Via Augusta per convertir-se en una via segura i ràpida. També volem abaixar el preu de l’energia."

P: Deixaria oberta la porta al transvasament de l’Ebre o la tancaria d’una vegada per totes?

R: "Tancaria la porta d’una vegada per totes!"

P: Creu que en aquesta legislatura s ’haurà d’enfrontar a una reforma constitucional? És necessària?

R: "Nosatres aquesta pantalla ja l'hem superada, i penso que alguns la superaran aviat, deprés del 20D. El nostre projecte és República Catalana i el procés constituent posar-lo a referèndum. Apostem també per la fraternitat amb tots els pobles d’europa i del món."

P: Si aconsegueix l’escó al Congrés, es traslladarà a viure a Madrid?

R: "No."

P: Si surt escollit, quins altres càrrecs o feines compatibilitzarà amb l’exercici com a diputat?

R: "Cap altra, és incompatible. És una responsabilitat tant gran que mereix dedicació exclusiva i em semblaria una falta de respecte que es combinés amb un altre càrrec o feina."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar