loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Les excavacions a la Catedral de TGN permeten documentar restes d'una exedra romana de 25 m2

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 16 de desembre de 2015

Les intervencions arqueològiques que s'estan fent a la Catedral de Tarragona des de principis de setembre han pogut documentar les restes en planta de l’exedra de l’antiga plaça del temple de culte imperial. Una exedra és una obra de construcció i que es troba al descobert.

Foto: ICAC

Foto: ICAC

La que s'ha pogut documentar a Tarragona seria l'exedra del sector nord-occidental, en la qual encara s'hi conservaven empremptes del llosat romà original.

Segons apunta l'ICAC (Institut Català d'Arqueologia Clàssica), amb les dades preliminars obtingudes es pot constatar que aquesta exedra tenia forma semicircular internament i externa i restava coberta en forma de quart d’esfera.

S’ha documentat la fonamentació o plataforma del paviment d’aquesta exedra, d’uns 25 metres quadrats. Aquesta fonamentació està realitzada per diferents capes de pedra i morter de calç i a la seva part superior s’han conservat part de les empremtes de l’enllosat romà.

Alguns segments d’enllosat original de marbre Luni-Carrara han aparegut in situ formant part del llindar de la gran porta romana. La fonamentació de la sala i els seus alçats estaven realitzats amb carreus de pedra de Mèdol. Malauradament no s’han trobat restes d’escultura monumental original de l’exedra.

Desmantellada en l'època tardo romana

L' exedra fou desmantellada en època tardoromana amb l’objectiu de reciclar-ne els materials i, en època medieval, l’espai s’habilità com a dependència canonical i coberta per arcs diafragmàtics quedant soterrades les restes de fonamentació del paviment romà.

L'ICAC, però, es mostra cautelós i insisteix que aquests resultats són preliminars. Resta encara afrontar tot el treball de laboratori per tal d’obtenir les conclusions finals que es materialitzaran en la memòriapreceptiva que es lliurarà al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i en diferents publicacions de caràcter científic i de difusió.

Futur de les restes

La voluntat de l’Arquebisbat de Tarragona, del Capítol Catedralici i del Museu Diocesà és que les restes siguin museïtzades. S’espera que pel festival Tàrraco Viva d’aquest any es pugui oferir unes jornades de portes obertes a la ciutadania per donar a conèixer el resultat de les intervencions, amb la col·laboració de l’Oficina de Tàrraco Viva i l’ICAC.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar