loader
menu

Martí Barberà (Unió): 'Som l'únic partit que no depèn d'estructures centrals a l'hora d'obeir'

Guillem Roqué divendres, 18 de desembre de 2015

El Circ continua amb el cicle d'entrevistes als caps de llista per Tarragona dels diferents partits a les eleccions generals del proper 20D. A continuació, la del candidat d'Unió Democràtica de Catalunya, Martí Barberà i Montserrat.

Candidat a la demarcació de Tarragona per Unió, Martí Barberà. Foto: UDC

Pregunta: Com a representant de la demarcació de Tarragona al Congrés dels diputats, quin serà el principal cavall de batalla que encararà per afavorir el territori?

Resposta: "La gratuïtat de l'autopista AP-7, el cabal ecològic i un pla d'infraestructures on s'hi inclogui l'A-7 i l'A-27. També recolzaré als pagesos, ramaders i pescadors de la llum de la demarcació davant la baixada dràstica de les captures de peix blau."

P: Quins són els seus punts forts com a actor polític que poden fer que marqui la diferència com a actor al Congrés?

R: "Ser d'Unió. No hem quedat descartats com a negociadors, perquè nosaltres no hem trencat res ni hem dit mai que marxéssim. Som l'únic partit que no depèn d'estructures centrals a l'hora d'obeir i, per tant, des de la rigorositat treballaré amb insistència, educació i constància per solucionar els problemes de la gent. De tota la meva gent."

P: Sabríeu dir-li a un habitant de la província de Tarragona què li reportarà a ell a nivell pràctic o quotidià la seva elecció com a representant del territori?

R: "De moment, la meva fitxa de serveis és la més bona de la demarcació. El que puc assegurar és que treballaré amb rigor i serietat per fer possible cada reclamació del territori, buscant el pacte i sempre des de la fermesa política dels nostres ideals."

P: L’entrada de nous actors a l’escenari polític estatal farà que aquestes eleccions i la situació que se’n derivi, plantegi certs reptes. Quins són els principals canvis que introduirà l’aparició de noves veus a la cambra?

R: "Serà difícil perquè serà més difícil governar, però 2, 3 o 4 diputats d'Unió poden ser decisius per obtenir el Concert Fiscal Català davant d'un govern central amb partits esmicolats i aguantant pressions molt fortes."

P: Apel·lant a conceptes com l’experiència o l’entrada d’aire fresc, s’ha recorregut molt a utilitzar la classificació entre “vells partits” i “nous partits”. Què li suposa pertànyer a un o altre grup?

R: "A nosaltres ens fa molta il·lusió. Som un partit que va néixer el 1931, però que ens presentem en solitari des del 27 de setembre. En poc temps hem hagut de fer molta feina i l'hem fet molt ben feta. Estem al mercat com a formació en format nou, però amb una història i una experiència de 84 anys."

P: És ben clar que un dels principals camps en els que s’haurà de treballar durant la propera legislatura serà la creació d’ocupació. Quines propostes implementaran per crear llocs de treball? Què suposaran aquestes propostes per Tarragona?

R: "Les administracions no són les que han de crear ocupació. Per fer-ho, cal incentivar les empreses a produir productes i serveis amb més valor afegit i això s'ha d'acompanyar amb un augment de salaris. Proposem que el Salari Mínim Interprofessional en 4 anys sigui de 950 euros i també les rebaixes o reduccions de l'IVA a les perruqueries, gimnasos i salons de bellesa, als serveis domèstics de veterinari del 21% al 10% i moltes mesures pels pagesos, ramaders, pescadors i sector serveis dirigides a fomentar la creació d'ocupació als autònoms i pimes."

P: Quines mesures es promouran des del seu grup per afavorir un sector tan desprotegit com és el dels treballadors autònoms?

R: "De mesures pels autònoms en tenim moltes i totes elles dirigides a aconseguir rebaixes en la cotització de la Seguretat Social i polítiques fiscals adaptades als seus ingressos i als de les petites i mitjanes empreses. Som els únics que volem que els autònoms i les pimes siguin les grans generadores de llocs de treball, per què sabem que són les que creen i mantenen llocs de treball de qualitat."

P: En els darrers anys s’ha parlat molt del distanciament que s’ha produït entre la política i el carrer. Més enllà de la tasca legislativa, quina creus que ha de ser la manera de recuperar aquesta connexió?

R: "L’única manera de recuperar aquesta connexió és treballant per portar solucions reals i tangibles als problemes dels ciutadans com són l'atur, l'educació, els serveis socials i la sanitat."

P: Creu que el fet d’entrar al Congrés pot allunyar-lo de la seva dimensió més local i propera al ciutadà?

R: "De cap de les maneres. Els diputats d'Unió sempre hem anat a defensar els interessos de Catalunya i del territori que representem com el Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Trepitjant el territori i escoltant a la gent per trobar solucions, mai es pot perdre la dimensió local i propera."

P: Una de qüestions que més enfosqueixen la percepció de la tasca política i la figura del polític avui en dia és l’ombra de la corrupció. Creu que s’ha abordat el tema amb la contundència que es mereix? Quines seran les següents passes que impulsareu per evitar que es produeixin nous casos?

R: "Queda clar que el primer que cal fer és dotar a la justícia de més recursos per anar més ràpid. Després, cal revisar tots aquells procediments administratius susceptibles de ser utilitzats en favor de la corrupció i fer-los transparents i eficaços."

P: El procés català obre a casa nostra escenaris nous. Com traslladaran a Madrid el que s’està vivint aquí? Creu que la seva visió propera de la situació pot ajudar a desencallar la direcció cap a una banda o l’altra?

R: "Creiem que el vot d'Unió és més útil que mai. Som el partit que des de la fermesa del catalanisme de sempre, proposa una solució legal que Europa pugui acceptar i que es concretarà amb una disposició addicional a la Constitució per aconseguir un concert fiscal català, les competències exclusives en cultura, llengua i educació. Pensem que tot aquest acord ha de ser votat pel poble de Catalunya en una consulta."

P: A nivell europeu hi ha un gran tema com és la gestió de l’arribada massiva de refugiats a les nostres portes. Amb molta cautela es parla de l’acceptació de certes quotes per països, però creieu que la resposta política està sent prou àgil o està a l’alçada de la dramàtica situació que s’està vivint?

R: "La resposta de la Unió Europea no és fàcil i segurament no és la més esperada davant de la situació d'emergència que s'està vivint, però estic segur que trobarem la sortida més humanitària per gestionar l'arribada massiva de refugiats polítics."

P: En l’hipotètic cas de que es presentés al Congrés una proposició per a enviar tropes sobre el terreny a Síria. Seria partidari d’una intervenció o no? Es sotmetria a la disciplina del seu partit si es tries fer el contrari del que li dicta el seu parer?

R: "No seria partidari de portar tropes sobre el terreny a Síria, però si l'acord a nivell europeu digués el contrari caldria estudiar-ho atenent la vinculació que tenim amb la política exterior i defensa de la Unió Europea."

P: L’any 2016 també serà cabdal per als Jocs del Mediterrani que s’han de celebrar a TGN el 2017 i que tenen afectació a tot el territori. Atès que, socialment no hi ha consens, i políticament, tampoc, quin és el paper que defensarà vostè al Congrès en el cas que surti escollit Diputat per donar impuls als Jocs i a tot el que els envolta?

R: "Crec que hi ha un clar consens entre les 16 seus territorials, que la nostra participació va servir per incorporar la primera inversió directa de l'Estat en el projecte. Continuaré defensant els Jocs i treballarem per aconseguir l'aportació necessària de l'Estat, com ja ho fan municipis, Diputació i Generalitat."

P: A nivell d’infraestructures quins són els principals projectes que s’han de prioritzar o emprendre per beneficiar el territori?

Pel que fa a les carreteres, millorar la N-420, amb les variants i la millora del ferm; acabar el túnel de l'A-27 per arribar de Valls a Montblanc; connectar definitivament el Port de Tarragona amb el Cantàbric, i fer gratuïta l'AP-7 a les Terres de l'Ebre, des d'Hospitalet fins a Vinaròs. S'ha de construir l’A-7 a les Terres de l'Ebre i estudiar la possibilitat de fer-la al Tarragonès i al Baix Penedès. Construir ja el tercer fil, com a insfraestructura molt provisional i mentrestant, caldria estudiar si les mercaderies podrien anar a l'Estació del Camp de Tarragona des de les Terres de l'Ebre, i des d'allí, com ja es fa a Girona, anar per les vies de l'AVE, sempre que la via no vagi plena. Cal buscar el traçat d'un corredor de mercaderies que no passi per cap població.

En ferrocarril de viatgers, unir l'estació urbana de Tarragona amb Barcelona amb trens gairebé "metros" i que tardin com a màxim 45 minuts. Hem d’unir Tortosa-l'Aldea amb Tarragona amb trens regionals d'altes prestacions i unir Tortosa amb Barcelona directament passant per l'estació del Camp i l'Alta velocitat fins a Sants. Hem de construir una estació intermodal al territori que estigui connectada amb l'aeroport de Reus, els trens d'Alta Velocitat del corredor del Mediterrani i la connexió amb l'estació del Camp de Tarragona, els regionals d'altes prestacions, els rodalies que haurien d'unir Valls per Picamoixons i l'Alt Camp i la Conca de Barberà amb la costa. Els trens-tram que unirien Salou, Cambrils, Mont-roig i Hospitalet de l'Infant és una altra proposta. També cladria planificar una xarxa de busos interurbans que aportin la resta del territori fins aquests eixos. La línia de Ribaroja-d'Ebre, Flix, Ascó, Mora la Nova cap Reus, cal arranjar les estacions i mantenir-la per a l'equilibri territorial.

Una mobilitat sostenible de les persones és bàsica per a ser competitius i per facilitar la recerca i la trobada de feina o mantenir la feina."

P: Deixaria oberta la porta al transvasament de l’Ebre o la tancaria d’una vegada per totes?

R: "De cap de les maneres. Tancat per sempre. Podem treballar per portar aigua del Roine i defensar el cabal ecològic del riu Ebre que es va pactar a la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre."

P: Creu que en aquesta legislatura s’haurà d’enfrontar a una reforma constitucional? És necessària?

R: "No sé si hi haurà reforma constitucional, però si hi és, caldrà que el catalanisme polític moderat i ferm amb la defensa de la identitat nacional sigui a la taula. Unió pot ser-hi, però CDC i ERC estan inhabilitats perque volen marxar! Unió treballarà per afegir, com ja ho tenen bascos i navarresos, a la Constitució els següents punts: una disposició addicional on es blindi el Concert Fiscal Català; les competències exclusives en llengua, cultura i ensenyament; les inversions adequades en infraestructures, i el reconeixement de la identitat nacional de Catalunya. Sempre entenent que per validar-ho aquest pacte ha de ser votat pel poble de Catalunya."

P: Si aconsegueix l’escó al Congrés, es traslladarà a viure a Madrid?

R: "Com pots fer de Diputat de Territori des de Madrid? De cap de les maneres. Quan allí acabes la feina, has d'anar cap al territori a fer de diputat vinculat directament als projectes i compromisos de la gent. Ho he fet durant aquests quatre anys i si em reelegeixen ho continuaré fent."

P: Si surt escollit, quins altres càrrecs o feines compatibilitzarà amb l’exercici com a diputat?

R: "Quan surti diputat, d'acord amb els criteris que marquen els nostres estatuts, revisarem les meves responsabilitats en l'Ajuntament de Valls i el Consell Comarcal de l'Alt Camp en nom d'Unió."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar