loader
menu

Joan Ruiz (PSC): 'Repartir el vot en opcions minoritàries afavorirà que tinguem quatre anys més de Rajoy'

Guillem Roqué divendres, 18 de desembre de 2015

El Circ continua amb el cicle d'entrevistes als caps de llista per Tarragona dels diferents partits a les eleccions generals del proper 20D. A continuació, la del candidat del Partit Socialista de Catalunya, Joan Ruiz.

Joan Ruiz, candidat del PSC a la demarcació de Tarragona. Foto: blocs.tinet.cat

Pregunta: Com a representant de la demarcació de Tarragona al Congrés dels diputats, quin serà el principal cavall de batalla que encararà per afavorir el territori?

Resposta: "La veritat és que tenim molts reptes pendents, però jo destacaria la lluita contra la pobresa i les desigualtats socials. A les comarques tarragonines, com al conjunt del país, aquests anys de Governs de PP i de CiU han provocat un augment exponencial de la pobresa. Aquí i ara a les nostres comarques, tenim 15.000 famílies amb tots els seus membres a l’atur i sense cap prestació o subsidi que els permeti viure amb un mínim de dignitat material. Això és intolerable. Per això els socialistes impulsarem un ingrés mínim vital per garantir que aquestes famílies tinguin recursos econòmics garantits per atendre les seves necessitats bàsiques."

P: Quins són els seus punts forts com a actor polític que poden fer que marqui la diferència com a actor al Congrés?

R: "Sempre és difícil remarcar quelcom d’un mateix, però jo destacaria l’experiència que m’han donat vuit anys de diputat al Congrés i el meu coneixement de les comarques tarragonines. Experiència per poder treballar amb eficàcia coneixent el funcionament de l’administració i de les cambres legislatives i coneixement del territori per saber on i què cal prioritzar."

P: Sabríeu dir-li a un habitant de la província de Tarragona què li reportarà a ell a nivell pràctic o quotidià la seva elecció com a representant del territori?

R: "No crec que es tracti de centrar-ho en termes personals. Jo a un tarragoní o tarragonina li diria que votar socialista és garantir el canvi que volem la immensa majoria de ciutadans d’aquestes comarques. Repartir el vot del canvi en opcions minoritàries com Podemos, Ciutadans, IU, ERC, etc. tan sols afavorirà que tinguem quatre anys més de Mariano Rajoy a la Moncloa. Per contra, votar socialista és votar a favor del canvi real, del canvi al servei de la majoria."

P: L’entrada de nous actors a l’escenari polític estatal farà que aquestes eleccions i la situació que se’n derivi, plantegi certs reptes. Quins són els principals canvis que introduirà l’aparició de noves veus a la cambra?

R: "Com deia abans, quants més vots obtingui Podemos o Ciutadans més possibilitats reals tindrà el PP de guanyar les eleccions i furtar així l’esperança de canvi que hi ha al país. Ciutadans és la versió B de la dreta que representa el PP, mentre que Podemos és difícil de definir perquè han anat canviat de discurs en funció dels seus interessos. Fa temps, per exemple, que han deixat de posar com a model el que ha fet Syriza a Grècia. Per tant, repeteixo, només el vot als socialistes aquest diumenge aconseguirà que el canvi arribi a tot Espanya."

P: Apel·lant a conceptes com l’experiència o l’entrada d’aire fresc, s’ha recorregut molt a utilitzar la classificació entre “vells partits” i “nous partits”. Què li suposa pertànyer a un o altre grup?

R: "No acabo d’entendre la virtut que se'ls hi ha volgut atribuir. Utilitzem, per exemple, l’exemple periodístic. Si vostè i jo creem ara un bloc digital “nou” això ens suposa ser més virtuosos que el Washington Post, per citar un mitjà “vell”? És una mica ridícul, no li sembla? El que si és cert és que aquells que volen que tot segueixi igual s’han inventat això dels partits “vells” per estigmatitzar als socialistes i evitar el canvi. D’altra banda, jo no definiria la política econòmica de Ciutadans com el contracte únic com una proposta “nova”. Més aviat és la mateixa política del PP però amb un barnús presumptament modern."

P: És ben clar que un dels principals camps en els que s’haurà de treballar durant la propera legislatura serà la creació d’ocupació. Quines propostes implementaran per crear llocs de treball? Què suposaran aquestes propostes per Tarragona?

R: "Totalment cert, la creació de nous llocs de treball i reduir les intolerables taxes d’atur que tenim és la nostra prioritats número u. Els socialistes creiem que cal aprofitar els potencials dels sectors emergents que ens són propis com l’agroalimentació, el sector serveis, les energies renovables, etc. que encara tenen molt de recorregut si tenen el suport institucional que nosaltres els donarem. Hem de saber aprofitar també els dos grans projectes que tenim damunt la taula aquesta legislatura: els Jocs Mediterranis de Tarragona i el complex de BCN World. Entre ambdós es poden arribar a generar més de 15.000 nous llocs de treball directes."

P: Quines mesures es promouran des del seu grup per afavorir un sector tan desprotegit com és el dels treballadors autònoms?

R: "Molt omplir-se la boca de parlar dels autònoms, però a l’hora de la veritat el PP s’ha dedicat a apujar-los els impostos. Nosaltres constituirem el Consell del Treballador Autònom per equipar-los en drets amb la resta de treballadors i aportarem per una llei de segona oportunitat. A més, simplificarem els tràmits a l’hora de posar en marxa un negoci."

P: En els darrers anys s’ha parlat molt del distanciament que s’ha produït entre la política i el carrer. Més enllà de la tasca legislativa, quina creus que ha de ser la manera de recuperar aquesta connexió?

R: "La recuperarem amb un Govern honest i transparent dirigit per Pedro Sánchez que no permeti la proliferació dels Bárcenas i dels Pujols que tant mal han fet a la credibilitat del sistema democràtic. Tolerància zero amb els corruptes i amb les dinàmiques que afavoreixen la corrupció! Els socialistes acabarem amb els privilegis dels de sempre que el PP ha consentit aprovant, per exemple, una amnistia fiscal a mida dels grans delinqüents econòmics. Ras i curt: amb nosaltres s’han acabat els Rato."

P: Creu que el fet d’entrar al Congrés pot allunyar-lo de la seva dimensió més local i propera al ciutadà?

R: "En absolut. Tots els qui em coneixen saben que el que m’agrada, el que em fascina de la política, és la proximitat, i poder parlar directament amb la gent. Precisament per això, sóc plenament conscient que els ciutadans estan cansats de veure com s’enriqueixen uns pocs mentre els nostres fills han de fer les maletes i marxar a l’estranger per escapar d’un futur de misèria. Per això, vull un Govern socialista per transformar la realitat i defensar els interessos dels treballadors i de les classes populars que són la gran majoria de la societat."

P: Una de les qüestions que més enfosqueixen la percepció de la tasca política i la figura del polític avui en dia és l’ombra de la corrupció. Creu que s’ha abordat el tema amb la contundència que es mereix? Quines seran les següents passes que impulsareu per evitar que es produeixin nous casos?

R: "Ja ho deia abans: ni una mil·lèsima de comprensió o tolerància amb les pràctiques corruptes. Prou de posar la mà a la caixa i sortir impunes! El que hem viscut aquests darrers anys amb els casos Bárcenas, Pujol, Palau, Púnica, Gürtel, etc. és de vergonya aliena... Entenc plenament i comparteixo la indignació de la gent. Nosaltres promourem la reforma del codi penal per endurir les condemnes als corruptes i farem que sigui delicte penal el finançament il·legal dels partits polítics. L’era de la impunitat s’ha acabat, amb Govern socialista qui la faci ho pagarà, tingui vostè la completa seguretat..."

P: El procés català obre a casa nostra escenaris nous. Com traslladaran a Madrid el que s’està vivint aquí? Creu que la seva visió propera de la situació pot ajudar a desencallar la direcció cap a una banda o l’altra?

R: "Miri, el temps va posant tothom al seu lloc. Aquells que ens prometien Arcàdies felices a la volta de la cantonada ni tan sols són capaços de posar-se d’acord per formar Govern. D’altra banda, el discurs tipus búnker del PP i Ciutadans d’aquí no passa res i tan sols cal respondre a la realitat amb la llei, com si es tractés d’un tema d’ordre públic, tampoc té recorregut. Cada cop és més clar que l’única sortida real i factible és la reforma de la Constitució per avançar cap a una Espanya federal on Catalunya vegi plenament reconeguda la seva identitat cultural i lingüística i disposi dels mecanismes per assegurar el seu finançament d’acord amb els recursos que genera. Fins i tot els independentistes més raonables estan percebent la vigència d’aquesta solució constatant ja el fracàs i el carreró sense sortida on els senyors Mas i Rajoy han portat al país amb la seva intransigència."

P: A nivell europeu hi ha un gran tema com és la gestió de l’arribada massiva de refugiats a les nostres portes. Amb molta cautela es parla de l’acceptació de certes quotes per països, però creieu que la resposta política està sent prou àgil o està a l’alçada de la dramàtica situació que s’està vivint?

R: "Jo posaria l’exemple de l’Ajuntament de Tarragona amb l’actitud valenta de l’alcalde Ballesteros -qui, per cert, es presenta com a candidat al Senat per Tarragona- al capdavant, que des del primer moment es va moure per acollir als refugiats provinents de la guerra de Síria. Quan tens la sort de formar part d’una societat tant generosa i solidària com la tarragonina, l’únic que has de fer és posar els instruments institucionals que canalitzin aquesta actitud d’ajuda envers els més febles."

P: En l’hipotètic cas de que es presentés al Congrés una proposició per a enviar tropes sobre el terreny a Síria. Seria partidari d’una intervenció o no? Es sotmetria a la disciplina del seu partit si es tries fer el contrari del que li dicta el seu parer?

R: "Els socialistes hem estat claríssims a l’hora de manifestar el nostre rebuig al desplegament de tropes espanyoles a Síria. Per contra, el PP no es manifesta amb claredat (potser estan esperant a que passin les eleccions?). Si algú es pensa que un problema de la magnitud i la complexitat del terrorisme internacional es resol bombardejant un país, va molt equivocat. Tan sols cal recordar l’exemple del trio de les Açores quan Aznar parlava de “mi amigo George”..."

P: L’any 2016 també serà cabdal per als Jocs del Mediterrani que s’han de celebrar a TGN el 2017 i que tenen afectació a tot el territori. Atès que, socialment no hi ha consens, i políticament, tampoc, quin és el paper que defensarà vostè al Congrés en el cas que surti escollit Diputat per donar impuls als Jocs i a tot el que els envolta?

R: "El nostre compromís amb els Jocs i amb Tarragona és total. Vull recordar-li que el mateix Pedro Sánchez ha vingut diverses ocasions a Tarragona per mostrar el seu suport als Jocs. Nosaltres ja hem dit i ho hem posat al nostre programa electoral, que invertirem 9 milions d’euros per a la millora de les infraestructures i equipaments esportius necessaris d’acord amb el pla director acordat pel Comitè Olímpic Internacional. Estic convençut que els Jocs seran un èxit i que ens permetran fer un pas de gegant no només a Tarragona sinó al conjunt de la província."

P: A nivell d’infraestructures quins són els principals projectes que s’han de prioritzar o emprendre per beneficiar el territori?

R: "Hem de saber prioritzar. Per nosaltres aquestes prioritats passen per finalitzar la construcció del Corredor Mediterrani fins a la frontera francesa connectant el Port i assegurant la seva connexió aprofitant també la instal·lació del tercer fil. Millorarem la xarxa de rodalies per ferrocarril. Així mateix, continuarem l’A7 tant en direcció Barcelona com en direcció Castelló i acabarem l’autovia A-27 fins a Montblanc."

P: Deixaria oberta la porta al transvasament de l’Ebre o la tancaria d’una vegada per totes?

R: "Res de transvasament! Els socialistes vam ser els qui vam aturar el PHN que volia tirar endavant el PP i som la garantia de què el transvasament no es farà. Ara bé, avís a navegants, no només el PP sinó també Ciutadans han mostrat la seva predisposició a impulsar alguna variant de transvasament. He dit PP i Ciutadans? Clar, en realitat, estan d’acord amb tantes coses..."

P: Creu que en aquesta legislatura s’haurà d’enfrontar a una reforma constitucional? És necessària?

R: "Sí, sí, ho deia abans. Cal reformar la Constitució no només per resoldre el problema que tenim a Catalunya sinó també per garantir drets i posar-la al dia. Els pitjors enemics de la Constitució són aquells que la volen congelar. No és el nostre cas, cal modernitzar-la per adequar-la als reptes i necessitats d’aquest nou període que mira ja amb una certa perspectiva història el 1978."

P: Si aconsegueix l’escó al Congrés, es traslladarà a viure a Madrid?

R: "No. Faré el mateix que he fet aquests darrers vuit anys, aniré a Madrid a treballar per Tarragona i després tornaré a casa, que és Tarragona i la seva gent. Repeteixo, el compromís dels socialistes amb Tarragona és total i no variarà en funció del nostre resultat electoral."

P: Si surt escollit, quins altres càrrecs o feines compatibilitzarà amb l’exercici com a diputat?

R: "La meva dedicació com a diputat serà, com ja ho ha estat, plena i absoluta. I no ho serà perquè ho consideri una obligació, ho serà perquè m’apassiona defensar els interessos dels ciutadans de les comarques tarragonines."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar