loader
menu

Jordi Roca (PP): 'El procés català està mort'

Guillem Roqué divendres, 18 de desembre de 2015

El Circ continua amb el cicle d'entrevistes als caps de llista per Tarragona dels diferents partits a les eleccions generals del proper 20D. A continuació, la del candidat del Partit Popular, Jordi Roca.

El candidat del PP a la demarcació de Tarragona, Jordi Roca. Foto: PP

Pregunta: Com a representant de la demarcació de Tarragona al Congrés dels diputats, quin serà el principal cavall de batalla que encararà per afavorir el territori?

R: "L’objectiu serà aprofundir en les reformes per tal que la província estigui millor d’aquí a quatre anys, amb l’aval que ens dóna el fet de que la província de Tarragona, sota qualsevol paràmetre, està millor que fa quatre anys."

P: Quins són els seus punts forts com a actor polític que poden fer que marqui la diferència com a actor al Congrés?

R: "Conec la província, la seva sensibilitat, economia, cultura, societat i també conec l’administració local i, sobre tot, l’administració autonòmica. A més, no estic segrestat pels que han monopolitzat el discurs els darrers 35 anys."

P: Sabríeu dir-li a un habitant de la província de Tarragona què li reportarà a ell a nivell pràctic o quotidià la seva elecció com a representant del territori?

R: "Que vaig a defensar la província i els tarragonins a diferència d’altres candidats que van a defensar, en el millor dels casos, el centralisme de Barcelona o, en el pitjor, per perpetuar l’agonia d’un cadàver que conegut com “el prusés”."

P: L’entrada de nous actors a l’escenari polític estatal farà que aquestes eleccions i la situació que se’n derivi, plantegi certs reptes. Quins són els principals canvis que introduirà l’aparició de noves veus a la cambra?

R: "Seria interessant que fóssim capaços d’exportar allò que tenim bo a Catalunya a la resta d’Espanya. Espero que no exportem allò que no ens fa sentir orgullosos."

P: Apel·lant a conceptes com l’experiència o l’entrada d’aire fresc, s’ha recorregut molt a utilitzar la classificació entre “vells partits” i “nous partits”. Què li suposa pertànyer a un o altre grup?

R: "L’adamisme, com va demostrar la presidència de José Luís Rodríguez Zapatero, no és un bon company de viatge. Crec en el respecte als que ens han precedit i en allò que ens han llegat. Hem de deixar als nostres fills una societat millor respectant totes les coses bones que ens han deixat els que han estat abans."

P: És ben clar que un dels principals camps en els que s’haurà de treballar durant la propera legislatura serà la creació d’ocupació. Quines propostes implementaran per crear llocs de treball? Què suposaran aquestes propostes per Tarragona?

R: "Mantindrem les polítiques que han fet que Espanya hagi passat de ser líder en atur a líder en creació de llocs de treball. Pel que fa a la província treballarem per atraure noves inversions industrials i donar estabilitat a les activitats agràries i ramaderes, per tal de continuar baixant la taxa d’atur."

P: Quines mesures es promouran des del seu grup per afavorir un sector tan desprotegit com és el dels treballadors autònoms?

R: "En aquesta propera legislatura desplegarem la Ley de fomento y promoción del trabajo autónomo y la economía social, aprovada fa pocs mesos i que inclou diverses mesures per afavorir el desenvolupament dels autònoms com bonificacions o taxes reduïdes."

P: En els darrers anys s’ha parlat molt del distanciament que s’ha produït entre la política i el carrer. Més enllà de la tasca legislativa, quina creus que ha de ser la manera de recuperar aquesta connexió?

R: "Escoltar les persones, parlar amb elles, saber què volen i perquè. Explicar què fem i perquè. Vull ser la veu de tots els tarragonins i, en especial, d’aquells que volen millorar Espanya, sense prejudicis ni mals sentiments."

P: Creu que el fet d’entrar al Congrés pot allunyar-lo de la seva dimensió més local i propera al ciutadà?

R: "Al contrari! Sóc de la província de Tarragona i continuaré passejant per Tarragona i parlant amb tothom. L’activitat del diputat que m’ha precedit, Alejandro Fernández, ha sigut força positiva tant per Tarragona capital com per tota la província."

P: Una de les qüestions que més enfosqueixen la percepció de la tasca política i la figura del polític avui en dia és l’ombra de la corrupció. Creu que s’ha abordat el tema amb la contundència que es mereix? Quines seran les següents passes que impulsareu per evitar que es produeixin nous casos?

R: "La corrupció és una xacra de la nostra societat i tots aquells corruptes del nostre partit han estat expulsats. En aquest sentit, hem treballat les lleis perquè aquells que robin diner públic el tornin, sent la primera vegada que s’ha legislat en aquest sentit. Personalment, hauria agraït el Partit Socialista que ens hagués donat suport en totes les lleis per la transparència i contra la corrupció que hem aprovat, en lloc d’anunciar que derogarà tot el que hem avançat."

P: El procés català obre a casa nostra escenaris nous. Com traslladaran a Madrid el que s’està vivint aquí? Creu que la seva visió propera de la situació pot ajudar a desencallar la direcció cap a una banda o l’altra?

R: "El procés està mort. Ara el que cal fer és reconstruir la societat catalana, treure-la de l’atzucac on l’ha ficat Artur Mas i donar la veu a aquell 53% de catalans que no volem eliminar tot el que significa Espanya de Catalunya."

P: A nivell europeu hi ha un gran tema com és la gestió de l’arribada massiva de refugiats a les nostres portes. Amb molta cautela es parla de l’acceptació de certes quotes per països, però creieu que la resposta política està sent prou àgil o està a l’alçada de la dramàtica situació que s’està vivint?

R: "La solució mai es pot abordar només a Europa. La veritable solució de la crisi dels refugiats és abordar els problemes als països d’origen. Aquest és el consens internacional i Espanya aportarà la seva col·laboració total."

P: En l’hipotètic cas de que es presentés al Congrés una proposició per a enviar tropes sobre el terreny a Síria. Seria partidari d’una intervenció o no? Es sotmetria a la disciplina del seu partit si es tries fer el contrari del que li dicta el seu parer?

R: "Com a tota la legislatura, totes les intervencions les aprovarà el Congrés, d’acord amb la condició d’Espanya d’estat membre de Nacions Unides i de la Unió Europea i amb diàleg amb totes les forces polítiques."

P: L’any 2016 també serà cabdal per als Jocs del Mediterrani que s’han de celebrar a TGN el 2017 i que tenen afectació a tot el territori. Atès que, socialment no hi ha consens, i políticament, tampoc, quin és el paper que defensarà vostè al Congrés en el cas que surti escollit Diputat per donar impuls als Jocs i a tot el que els envolta?

R: "Amb la nova legislatura, el Govern d’Espanya continuarà donant suport als Jocs Mediterranis com ha fet fins ara, aprovant les bonificacions fiscals un any abans que el que marca la llei i signant un conveni per tal que Tarragona 2017 tingui finançament del Govern. Trobarem més fórmules de col·laboració com en la cerca de patrocinadors o la pròpia organització."

P: A nivell d’infraestructures quins són els principals projectes que s’han de prioritzar o emprendre per beneficiar el territori?

R: "En aquesta legislatura enllestirem l’A27 i el Corredor Mediterrani al seu pas per la província. A més, deixarem una província lliure d’autopistes de peatge, tret d’aquells que depenen de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, posarem en servei el Tercer Fil tan aviat com sigui possible."

P: Deixaria oberta la porta al transvasament de l’Ebre o la tancaria d’una vegada per totes?

R: "No hi ha previst cap transvasament del riu Ebre al Pla Hidrològic Nacional. L’Ebre ha tingut tres transvasaments. Tots tres amb la col·laboració i suport del Govern de la Generalitat de Catalunya."

P: Creu que en aquesta legislatura s’haurà d’enfrontar a una reforma constitucional? És necessària?

R: "La Constitució és una història d’èxit reconeguda per tot el món que ens ha donat un extraordinari període de convivència a Espanya. Farem totes les millores que siguin necessàries per millorar-la. Això sí, sempre des del consens i mai per satisfer aquells que volen destruir-la."

P: Si aconsegueix l’escó al Congrés, es traslladarà a viure a Madrid?

R: "No, seguiré vivint a Tarragona."

P: Si surt escollit, quins altres càrrecs o feines compatibilitzarà amb l’exercici com a diputat?

R: "Seguiré estant al dia en temes informàtics que és la meva feina professional perquè amb la informàtica, si et despistes un quart d’hora, et quedes antiquat."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar