loader
menu

CIUTAT

El pessebre de la plaça del Rei té un caganer de veritat

Sergi Casado Ciutat dimecres, 30 de desembre de 2015

El pessebre que l'Ajuntament de Tarragona ha instal·lat a la plaça del Rei té un caganer real, de carn i ossos, tot i que es desconeix si són humans o animals. El caganer no està exposat, és itinerant i és invisible a ulls de tothom, però el cert és que cada dia, o millor dit, cada nit, s'hi cola i deixa la seva tifa enmig de la palla. El pessebre està muntat des del passat 23 de desembre i des de llavors, cada dia es repeteix el 'cerimonial'.

Una imatge de la inauguració del pessebre de la plaça del Rei, el passat 23 de desembre. Foto: Mauri

A les 10 del matí, quan s'obre el pessebre al públic, les brides que serveixen per collar les tanques sempre apareixen trencades, i sempre amb el mateix mètode: cremades amb foc, pressumptament amb un encenedor. Les tanques apareixen semi apartades i enmig de la postal nadalenca, el 'regal' del caganer tarragoní.

El que no se sap amb certesa és si el caganer en sèrie tarragoní és una persona o la seva mascota. En qualsevol cas, que hi participa una persona, això és evident, principalment perquè les brides sempre apareixen cremades. L'incivisme, però no s'acaba aquí. Segons ha explicat la regidora responsable de la Brigada Municipal, Ivana Martínez, el primer dia es van emportar el cap d'una de les ovelles del pessebre, i avui, dimecres 30, també ha desaparegut la figura del gos de la recreació del portal de Betlem que hi ha a la plaça del Rei.

Fins i tot va desaparèixer el ruc, la matinada del 28 al 29 de desembre. Un tarragoní se'l va trobar al carrer Cuirateries i va trucar la Guàrdia Urbana, qui inicialment es va pensar que es tractava d'una innocentada. La regidora no tenia coneixement d'aquest últim incident, i es desconeix si també va ser obra del caganer.

Caganer en sèrie, sempre 'actúa' de matinada

Des de l'Ajuntament lamenten els fets i demanen "més respecte a la ciutadania". Malgrat la repetició dels fets, l'infractor encara no ha estat enxampat. Segons la regidora, actúa passades les 10 de la nit, un cop el vigilant del pessebre tanca la caseta i no hi torna fins a les dues de la tarda de l'endemà. De moment, s'ha alertat la Guàrdia Urbana perquè freqüenti més la plaça del Rei, encara que no s'ha aconseguit identificar ningú.

A diferència de l'altre pessebre municipal, a Sant Salvador, que no ha patit cap malifeta, el de la plaça del Rei ja va ser objecte del vandalisme el Nadal de l'any passat. Llavors, algú es va emportar el Nen Jesús. L'Ajuntament el va reposar al cap d'unes hores, però "trobar-lo no va ser fàcil". Al final, es van haver de pagar 150 euros per una figura més petita que l'original.

En el cas de les figura d'ovella trencada i del gos robat, en principi, no es reposaran per altres de noves. El que sí es guarda cada nit són les figures petites del pessebre. Les principals, fetes a tamany real, es mantenen a la intempèrie, i el caganer no s'hi ha interessat. L'Ajuntament ha aprofitat la trucada del Circ per fer una crida a la ciutadania i demanar més civisme.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar