loader
menu

CIUTAT

L'entrada de les tropes franquistes servirà per difondre la història recent de TGN

Guillem Roqué Ciutat dilluns, 11 de gener de 2016

Després de superar la desesperada i escassa defensa republicana instal·lada al Pont del Francolí, les tropes de l’exèrcit franquista van entrar a Tarragona a les tres de la tarda del 15 de gener de 1939. Aquell dia es va alçar l’ensenya victoriosa a l’Ajuntament i es va donar per acabada de forma oficial la guerra, un conflicte que va esclatar enguany farà 80 anys. La commemoració de l’entrada a la ciutat és el pretext al voltant del qual s’articularan tot un seguit d’actes impulsats per institucions i entitats culturals tarragonines que es celebraran durant el mes de gener. En concret s’han programat cinc conferències, dues visites guiades, un taller bibliogràfic, la presentació d’un projecte didàctic i la presentació d’una nova entitat local que té com a objectiu al recuperació de la memòria històrica.

En l'any que es compleixen 80 anys des de l'inici de la Guerra Civil, institucions i entitats organitzen un seguit d'actes i activitats per donar a conèixer el període bèl·lic i el seu impacte en la ciutat

Com s’ha fet durant els darrers 7 anys, diferents institucions i entitats aprofiten la proximitat amb la data que marca el final del conflicte bèl·lic a la ciutat, per programar un seguit d’activitats per difondre què va succeir abans i després del final de la Guerra Civil a la Tarragona. “Celebrar efemèrides com aquesta és un pretext per fomentar la recerca i la divulgació de la història contemporània, una història que cobra un valor especial perquè parla del que va passar al lloc que trepitgem cada dia i perquè és el que van viure els nostres pares i avis”, destaca Jordi Piqué, director de l’Arxiu Municipal de Tarragona, una de les entitats organitzadores.

Fotografia de l'acte de presentació del cicle de conferències i activitats sobre el final de la Guerra Civil. foto: Guillem Roqué

Portada del programa "15 de gener de 1939: el final de la Guerra Civil a Tarragona".

Destrucció causada pels bombardeigs soferts a la Plaça de Toros de Tarragona. foto Vallvé. Centre d'Imatges de Tarragona / L'Arxiu

Els actes, que s’estendran fins a finals de mes, començaran el proper dijous 14 amb la presentació del Fòrum de Tarragona per la Memòria, una entitat que es presenta oficialment tot i que ja porta 4 anys en actiu organitzant visites com la que es va fer el passat 15 d’octubre per commemorar el 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys. La visita, gratuïta i oberta al públic, partirà des del Cementiri de Tarragona i incorporarà un to reivindicatiu, ja que, com diu el seu membre Xavier Tolosana, “encara tenim un compte pendent amb la història i la memòria, tot i que comptem amb el compromís de l’Ajuntament per continuar treballant en la senyalització dels espais de la memòria”.

L’Arxiu del Port de Tarragona es suma amb una xerrada sobre la defensa de la costa catalana durant la guerra i amb una visita guiada als escenaris del conflicte al Port. Per la seva banda, la Biblioteca Pública de Tarragona acollirà un taller i una conferència centrats en els dietaris i les memòries de soldats tarragonins dels dos bàndols “per posar en valor el que va suposar la guerra a nivell personal”.

En l’acte de presentació de les activitats, la representant del Centre de Recursos Pedagògics del Departament d’Ensenyament, Esther Ferré, va destacar la importància d’eines com aquesta per acostar als estudiants de 4rt d’ESO i Batxillerat l’estudi in situ de la història i ajudar a contextualitzar continguts curriculars. En aquest sentit, han treballat amb el Fòrum per la Memòria per facilitar al professorat visites als llocs de la repressió franquista, així com a l’Arxiu de la ciutat, una proposta que ha gaudit d’una proposta positiva per part del centres.

Les entitats i institucions participants són l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona, l’Arxiu del Port de Tarragona, la Biblioteca-Hemeroteca Municipal, la Biblioteca Pública de Tarragona amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Cercle d'Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver, el Centre d'Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS), Facultat de Lletres, Departament d'Història i Història de l'Art, Universitat Rovira i Virgili, el Centre de Recursos Pedagògics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Fòrum de Tarragona per la Memòria i Òmnium Cultural del Tarragonès.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar