loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Carnaval de TGN es reinventa i s'amplia amb més d'una quarantena d'actes nous

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dimecres, 13 de gener de 2016

La disbauxa arribarà ben d’hora i abans d’acabar gener, el 35è Rei Carnestoltes visitarà Tarragona per encetar un Carnaval renovat i carregat de novetats. Un concurs de disfresses per a gossos, una cursa duent una safata de cambrer i tacons i uns cursos de maquillatge són algunes de les noves propostes per aquesta edició en que la festa comptarà amb més actes que mai i, també, s’allargarà en dies.

El concurs de disfresses per a gossos serà una de les principals novetats d'una cita esbojarrada

Del 30 de gener al 9 de febrer, 11 dies en total, la ciutat gaudirà d’una trentena d’actes més que els anys anterior, alguns són nous i d’altres es recuperen d’edicions anteriors, però en es passarà dels 53 actes del 2015 als 82 d’enguany. El salt quantitatiu respon a la recerca d’un nou model de Caranaval, més participatiu i obert a les propostes de les entitats seguint un model que ja funciona en d’altres celebracions com Sant Magí o Santa Tecla. “Cal buscar noves fórmules pels actes tradicionals i mirar el futur per canviar. Hem de reformular el que ja tenim, però conservant l’essència”, en paraules d’Héctor de la Salud, encarregat de la direcció artística del Carnaval. Un total de 42 entitats han respost a la crida i han aportat les seves propostes per la festa més esbojarrada de l’any.

Cartell Carnaval de Tarragona 2016

La tinent d'alcalde de Mobilitat, Cultura i Festes, Begoña Floría, amb el 35è Rei Carnestoltes i la Concubina. foto: Guillem Roqué

Acte de presentació del Carnaval 2016 en que han participat diverses entitats col·laboradores. foto: Guillem Roqué

A banda dels gossos disfressats i la cursa en tacons, entre les novetats hi destaca Entrenem-nos, un conjunt d’activitats satíriques que giren entorn als Jocs del Mediterrani 2017 destinades a “pseudoatletes amb aspiracions medallístiques”. L’important increment d’actes, també ha comportat una diversificació de vessants, entre les que s’inclou una més didàctica que agrupa propostes com els cursos de maquillatge, classes de balls, així com tertúlies i debats. Aprofitant l’efemèride del centenari del Mercat Central, s’organitzarà una passarel·la en la que hi participaran un centenar de nens disfressats.

Tot i que, per ara, només 15 comparses s’han inscrit a la Rua, es preveu que s’arribi a la trentena de les darreres edicions. Per una qüestió de calendari, algunes de les agrupacions més veteranes encara no han oficialitzat la seva participació. El recorregut que els durà a través de la ciutat, serà el mateix de l’any passat i finalitzarà al darrer tram de la Rambla Nova. Per evitar possibles inconvenients, protecció Civil reforçarà alguns trams del recorregut, especialment el gir de Ramon i Cajal cap a la Rambla a la Font del Centenari.

En l’acte de presentació del Carnaval, s’ha mostrat el colorista cartell de les festes. Dissenyat pel tarragoní Octavius, reuneix en una imatge alguns dels aspectes més clàssics i identificables del Carnaval com són el Ninot i la Ninota, els diables, l’enterrament de la sardina, les disfresses de la rua, la botifarra d’ous, la coca de llardons o la bóta.

Les Rues de l’Artesania i de Lluïment seguiran sent els actes més destacats del segon cap de setmana i, com ja es va fer l’any passat, tothom que vulgui desfilar-hi s’haurà d’inscriure, participi o no en el concurs. També per segon any, la Disfressa d’Or es farà a la Tarraco Arena Plaça, el Dijous Gras. Per la seva banda, la Rueta infantil s’allargarà amb diverses animacions per amenitzar-la i també comptarà amb la seva pròpia representació en petit del Rei i la Concubina. Es mantenen altres actes tradicionals com el Carnaval Gastronòmic, que recupera el tast del Xarró de la mà de la Sageta de Foc, així com els tasts de botifarra d’ou a càrrec de l’Associació de venedors del Mercat Central i la coca de llardons, de la Colla la Bóta.

Alguns dels actes clàssics de cada any, es mantenen, però canvien de format, com ara la Revetlla de Carnaval del dissabte 6 de febrer, que enguany serà una festa gratuïta al carrer Cós del Bou, organitzada per la Colla Jove i el Ball de diables de Tarragona.

#LaRuadelPostureigTGN

S’organitza un concurs a Instagram en dues categories: un Premi a la Millor Disfressa, dirigit a aquells que comparteixin una imatge de la seva disfressa, ja sigui en solitari o en grup, i un Premi a la Millor Posada en Escena, que s’atorgarà al millor vídeo on es mostri la coreografia o escenografia que acompanya la caracterització carnavalesca. Les millors fotos rebran premis com un set de fotografia Sténoflex o una càmera Lomography ActionSampler.

Si voleu consultar el programa d’actes a Internet el podeu trobar a http://carnaval.tarragona.cat.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar