loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Catedral de TGN s'obre a la blogosfera

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dijous, 28 de gener de 2016

Els fonaments de la Catedral de Tarragona són tan antics que es remunten fins el primer segle de la nostra era quan, a la part més alta de la ciutat, s’hi va construir el temple romà d’August. L’estratègic enclavament va acollir els cultes de les successives cultures que han poblat la ciutat fins que, al segle XII, la basílica va començar a adoptar la forma que tots coneixem.

Sense dubte, la Catedral és un dels racons de la ciutat que atresora un llegat històric més voluminós, però igualment per molts continua sent una gran desconeguda.

Lluny d’estancar-se en el passat, en els darrers anys l’empresa que gestiona l'explotació turística del temple ha iniciat una progressiva obertura per donar pas als vents que duen els nous temps. Clar indici d’aquesta voluntat de mantenir-se al dia és la recent aposta per incrementar i consolidar la seva presència a la xarxa a través de les visites organitzades per a blocaires.

Durant el mes de gener, la Catedral de Tarragona ha obert les portes als autors d’una dotzena de blocs membres de l’associació catalana de blocaires de viatges, la Barcelona Travel Bloggers (BCNTB). Per donar a conèixer la basílica entre els blocaires catalans, se’ls hi ha organitzat una visita guiada completa d’una hora i mitja que, a banda del propi edifici de la Catedral, inclou el claustre, el Museu Diocesà, el tèmenos romans (murs de l’antic temple que han obert recentment al públic), i l’ascens al campanar, des d’on es pot gaudir d’unes vistes immillorables de la ciutat i els voltants.

BCNTB és l’organització més important i activa de Catalunya del sector i aplega prop d’una cinquantena de pàgines on els seus autors hi comparteixen de forma regular experiències viatgeres i recomanen destins que val la pena descobrir. “Estem molt satisfets de que comptin amb nosaltres i que ens contactin amb propostes del territori.

Els blocs són un element clau per la promoció i difusió d’un destí o una activitat turística que busqui posicionar-se en diferents mercats”, expliquen des de l’associació. Al tractar-se de viatgers experimentats, també fan gala d’un ull crític força esmolat, així que al mateix temps que destaquen els atractius del destí, també en destaquen aquells aspectes que es poden millorar “i ajudar a que tots plegats millorin”.

Recentment, la producció de TVC Catalunya Experience, ha posat de relleu com, en els darrers anys, els autors de blocs i els usuaris més actius i influents a les xarxes socials s’han convertit en autèntics líders d’opinió capaços d’exercir cert impacte en els fluxos turístics dels destins sobre els que escriuen.

“Les visites formen part d’una estratègia de promoció encarada tant al mercat resident com el turístic vingut de fora. L’objectiu és difondre l’experiència de la visita”, explica Francisco Castillo, conseller delegat de DNA Expertus Turismo y Ocio, empresa que gestiona el complex catedralici i que s’encarrega de les visites. “Volem que es conegui la Catedral i que se’n parli i, si els convidats han quedat contents amb la visita, que la prescriguin a la xarxa. Volem convertir-la en una referència i per aconseguir-ho els blocs són una eina molt potent”, destaca Castillo.

Unes 100.000 visites anuals

DNA Expertus es va fer responsable de l’explotació del projecte el 2012 i des de llavors ha aconseguit doblar el nombre de visitants, que ha augmentat d’uns 40.000 a prop d’uns 100.000 anuals. Les xifres ascendents són el fruit d’una planificació exhaustiva de les propostes de difusió i dels esforços realitzats per captar el públic, entre les quals també hi destaca la feina feta per atreure els escolars d’arreu del país.

La iniciativa d’aquest gener estableix la primera col·laboració entre DNA Expertus i BCNTB, però no és el primer cop que el complex catedralici obre les portes a escriptors de viatges que treballen al mitjans digitals. Com a socis de l’Associació Catalana de Turisme i gràcies a treballar estretament amb els òrgans de promoció turística de la Diputació, Turisme Costa Daurada, la Catedral ha realitzat accions de promoció no comercials que ha inclòs la recepció de blocaires. L’any passat, una trentena de blocaires van passar per l’equipament, gràcies a les gestions fetes a través de l’Agència Catalana de Turisme. “Les eines de promoció pública ens tenen en compte”, confirma satisfet Castillo.

“Sabem que es tracta d’una cursa a llarg termini i que els efectes d’aquestes estratègies no s’observaran de forma immediata, però la nostra intenció és omplir la xarxa de referències que acabin cridant l’atenció del públic objectiu”.

Línia directa amb un nou públic

Conscients de l’existència d’un important i creixent sector de gent que es documenta i que planifica les seves activitats de lleure a través de la xarxa, la Catedral s’ha fixat en la plataforma per explotar-ne les capacitats comercials. Treballar la reputació a portals com minube.com o tripadvisor.com s’ha de complementar necessàriament amb la possibilitat d’accedir a la compra d’entrades per fer la visita. Aquestes adquisicions ja són possibles a través de webs com atrapalo.com o viator.com.

Pel que fa a les xarxes socials, contemplen revitalitzar i dinamitzar el compte de Twitter on volen convertir la Catedral en el primer monument que narra la seva història a base de piulades i, a més a més, fer-ho en 5 idiomes diferents. La iniciativa entronca directament amb la creació del hastag #catedraltarragona que persegueix obtenir més visibilitat a una de les xarxes amb més creixement dels darrers anys, Instagram.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar