loader
menu

CIUTAT

Investigadors de la URV participen en la creació d'un sensor per detectar insuficiències renals

El Circ Ciutat dijous, 14 de gener de 2016

La col·laboració mantinguda entre un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili encapçalat pel professor Francisco J. Andrade i un de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) ha permès la creació del primer sensor capaç de determinar de forma directa i precisa els nivells de creatinina en orina i plasma. Amb els resultats obtinguts s’ha presentat una sol·licitud de patent, ja que es tracta d’un sistema innovador que d’una manera ràpida, simple i econòmica pot ajudar a detectar un mal funcionament dels ronyons.

Els investigadors Pau Ballester (URV) -dreta- i Francisco Andrade (ICIQ).

El sensor desenvolupat té l'avantatge afegit que es podria convertir en un dispositiu portàtil que permetria fer l'anàlisi a casa, un fet especialment útil per pacients que requereixen diàlisis. D'aquesta manera s’ha creat un mètode no invasiu, ràpid i precís per detectar els nivells de creatinina en fluids biològics. El marge d'error és molt menor que el d'altres mètodes disponibles al mercat i té un cost molt baix.

La creatinina és un producte de rebuig que es genera i s'elimina del cos humà de forma contínua. Els nostres músculs obtenen l'energia necessària per exercir les seves funcions d'una proteïna anomenada creatina fosfat. Quan es consumeix aquesta proteïna es genera creatinina com a producte de deixalla, i es llança cap al torrent sanguini d'on passa als ronyons, que l'eliminen amb l'orina. Un augment de la quantitat de creatinina a la sang significa que els ronyons no estan funcionant correctament i, per tant, indica que s'està produint una insuficiència renal.

“És gratificant veure que receptors moleculars dissenyats i sintetitzats al nostre laboratori juguen un paper fonamental en el funcionament de nous dispositius sensors potenciomètrics per a la quantificació de creatinina en mostres reals de sang i orina. Aquests sensors han estat preparats a la URV i produeixen resultats anàlegs o fins i tot superiors als mètodes analítics actuals, solucionen les seves limitacions, tenen un baix cost de producció i són fàcils d'utilitzar. Els nostres col·laboradors estan convençuts que la seva implementació en l'assistència sanitària constitueix una aplicació altament viable” –diu el professor Ballester.

La investigació s’ha desenvolupat en el marc del projecte SensAge de la Fundació Recercaixa i el treball resultant s’ha publicat a Angewandte Chemie International Edition i ha estat destacat com Hot Paper.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar