loader
menu

CIUTAT

La ciutat analitza la senyalització dels indrets de la memòria històrica

El Circ Ciutat dijous, 14 de gener de 2016

Tècnics de l’Ajuntament estan estudiant la manera més adequada de senyalitzar els indrets de la ciutat que van ser testimonis de la repressió franquista. La iniciativa persegueix la conservació de la memòria històrica i es troba encara en la seva fase inicial. En aquests primers moments, s’està estudiant l’encaix del projecte i s’està definint quina és la manera més correcta, homogènia i coherent de disposar el material commemoratiu, així com el contingut didàctic que ha d’incloure. Es preveu que aquestes tasques prèvies d’anàlisi es resolguin durant el primer trimestre del 2016.

Acte de presentació del Fòrum de Tarragona per la Memòria Històrica. foto: Guillem Roqué

A partir de l’abril d’aquest mateix any i un cop s’hagi decidit quina serà la forma exacta que se li donarà a la intervenció, començaran les feines d’instal·lació de la senyalització i de dignificació de l’entorn, treball que s’implantarà de forma progressiva. Ara per ara, el projecte no compta amb una quantitat pressupostària definida, però es contempla que la partida corresponent sortirà de les arques de la regidoria de Patrimoni. Alguns dels racons en els que es vol treballar són la Presó de Pilats; el Cementiri –on ja s’ha intervingut parcialment-; la Muntanya de l’Oliva, on s’hi produïen els afusellaments; el Convent de les Oblates que va fer el cas de presó per a dones, i l’edifici de l’Antiga Audiència, on hi tenien lloc el judicis sumaríssims.

Una nova entitat per lluitar contra l’oblit

El projecte s’ha fet públic en l’acte de presentació oficial del Fòrum de Tarragona per la Memòria, una plataforma nascuda a la ciutat i que aglutina esforços des d’un pensament d’esquerres per treballar en aquest sentit. Ja fa anys que la plataforma treballa per la preservació de la memòria històrica, però finalment han optat per constituir-se de forma legal i oficial per tal de fer arribar el seu missatge i reivindicacions a un públic més ampli. El seu objectiu és impulsar les tasques de senyalització, la supressió dels símbols franquistes, la sensibilització i difusió del tema, i visites guiades com a eina pedagògica i reivindicativa.

El Fòrum “neix pel neguit d’una sèrie de personalitats de l’esquerra antifeixista tarragonina d’anar més lluny i aprofundir el treball iniciat per altres associacions locals com Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona”, explica el seu coordinador Xavier Tolosana qui també remarca que “és l’administració la que s’ha de fer responsable de la senyalització i agafar la iniciativa perquè tot plegat es tracta d’una qüestió política”.

L’associació, que forma part de la Federació estatal de Foros de la Memoria, organitza des de fa anys visites guiades pels racons de la ciutat més representatius dels anys de la repressió.

Sense ànim de lucre i autosuficients, fan una crida a la ciutadania per sumar els esforços de tots aquells que estiguin interessats a col·laborar amb el seu projecte i per això posen a disposició de tothom qui ho vulgui la seva adreça de correu electrònic: forumtarragona@gmail.com


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar