loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La URV encapçala la recuperació d'una pel·lícula tarragonina de 1922 de gran valor històric

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 20 de gener de 2016

La Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili juntament amb la Filmoteca de Catalunya han iniciat el procés de restauració i preservació de la pel·lícula “Heroísmos”, una peça única de gran valor històric filmada a Tarragona a principis del segle passat. El metratge localitzat fins el moment correspon aproximadament a la meitat del film original i es troba en força mal estat. Per ara s’han restaurat i s’ha pogut projectar els primers 40 segons i es calcula que les tasques de recuperació costaran uns 72.000 euros. La duració exacta del procés dependrà en gran part del finançament i és per això que es busca la complicitat d’entitats i particulars per tirar-ho endavant.

Fotograma de la pel·lícula "Heroísmos"

“Heroísmos” es va rodar i estrenar a Tarragona el 1922 i en ella hi apareixen alguns racons identificables de la ciutat com la Catedral, el Mèdol, el Balcó del Mediterrani o l’antic Hospital de la Creu Roja, així com localitzacions d’altres municipis com Roda de Berà, Tamarit i Santes Creus. Els actors que la protagonitzen són membres de l’alta societat tarragonina de l’època que van col·laborar amb un projecte que tenia com a propòsit recaptar fons per fer front a les despeses hospitalàries generades per la Guerra del Marroc.

“Es tracta d’una troballa de gran transcendència pel patrimoni cinematográfic català, espanyol i europeu”, apunta Pedro Nogales, investigador de la unitat i doctor en Història del cinema, “el seu valor és patrimonial, ja que el 90% del cinema mut espanyol està desaparegut, però també té un important valor social i històric ja que ens permet veure com funcionava un hospital en aquella època”.

Tot i que fa anys que es té constància de la seva existència gràcies a les referències trobades en hemeroteques, no va ser fins la localització d’un fragment de menys d’un minut de duració en un rotlle de pel·lícula que s’utilitzava a Canal Reus com a peça d’atrezzo, que el film va tornar a veure la llum. Després d’això, Josep Banús, veí de La Masó, no va posar a les mans de la Unitat d’Investigació de Cinema 3 bobines de la pel·lícula que durant anys havia guardat sense ser conscient del seu autèntic valor. Del material recuperat, només es podran salvar dos rotlles, dels quals es podrà extreure uns 45 o 50 minuts de pel·lícula. El finançament de la intervenció és un dels principals reptes del projecte ja que per ara només s’ha pogut garantir una tercera part del total requerit, 25.000 euros que aportarà la Filmoteca catalana.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar