loader
menu

CIUTAT

Treballar per una TGN més neta, una alternativa a la presó

Guillem Roqué Ciutat dijous, 21 de gener de 2016

Netejar l’entorn del Pont del Diable, recollir els residus acumulats a l’aparcament del Mèdol o arrencar plantes invasores que amenacen la diversitat de la flora local són algunes de les tasques de les que s’encarrega la Brigada de Treballs en Benefici de la Comunitat que des de començaments del 2014 treballa a la ciutat de Tarragona. Aquest grup de treball el composen persones que han acceptat l’oferta del jutge de substituir penes de privació de llibertat de curta durada per unes hores de dedicació diària treballant per compensar la comunitat.

Des de fa dos anys, la Brigada de Treballs en Benefici de la Comunitat s'encarrega del manteniment de zones de les quals no s'encarrega cap servei de neteja contractat

Amb la col·laboració del Departament de Justícia de la Generalitat, la brigada va entrar en funcionament ara fa dos anys i durant aquest període m’han format part més de 30 de persones. “La brigada s’encarrega de la neteja i el manteniment d’espais forestals i costers que no estan coberts pels contractes de neteja signats amb Foment ni amb Urbaser. Principalment treuen males herbes i retiren residus sòlids. Són tasques senzilles, però hi ha molta feina de manteniment per fer”, explica Isaac Andrade, cap tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament.

Treballadors de la Brigada en un solar de Cala Romana. foto: Guillem Roqué

Treballadors de la Brigada en un solar de Cala Romana. foto: Guillem Roqué

Treballadors de la Brigada en un solar de Cala Romana. foto: Guillem Roqué

Treballadors de la Brigada en un solar de Cala Romana. foto: Guillem Roqué

Ivana Martínez, tinent d’alcalde de Medi Ambient i Espais Públics i Neteja, valora molt positivament l’experiència i posa de relleu que “si les diferents administracions decideixen treballar en la mateixa direcció, es pot fer i oferir un bon servei a la societat”, així com el fet que “si ells no s’encarreguessin de fer-ho, les feines que assumeixen s’haurien de fer igualment, però suposarien unes despeses que hauria d’assumir el ciutadà”. “Es tracta d’un servei força desconegut, però molt beneficiós per la ciutat”, conclou la regidora.

En els darrers mesos han intervingut en nombroses àrees de la ciutat, com ara solars a Cala Romana, les desembocadures del riu Francolí i Gaià, els camins de l’anella verda, els voltants del castell de Tamarit o el camí de ronda del litoral. Complementàriament, també han treballat en l’acordonament de zones de dunes, han realitzat alguns treballs de poda i s’han encarregat de reforçar la neteja de la punta del Miracle els dies posteriors al concurs de focs artificials.

“Treballant per la ciutat agafen consciència i es reforça una educació cívica. Hem tingut casos de persones que pateixen problemàtiques associades com drogodependències o depressions, gent que està molt sola i que el fet de tenir una rutina i unes pautes de treball els hi fa molt de bé”, explica el tècnic de Medi Ambient.

Un ambient de treball positiu

“Estic molt content de tenir aquesta oportunitat. Qualsevol cosa és millor que estar sense llibertat, però és que a més a més a mi m’agrada molt treballar a l’aire lliure”, comparteix molt satisfet en Manel qui després de participar en una baralla va rebre una pena que va commutar per 400 jornades de treball en benefici de la comunitat. “La gent és molt bruta, vagis on vagis trobes papers i plàstics. Estem contents de que ens donin l’opció d’ajudar a fer de la ciutat un lloc més net i agradable, tenim molta sort i en gaudim. Després d’això ja no se’ns tornarà a passar pel cap tirar un paper al terra”.

El perfil de l’integrant de la brigada és un home resident a Tarragona d’uns 40 anys amb un nivell socioeconòmic baix i, tal i com indiquen els responsables del grup, tot i que no són la majoria, sol estar formada per un percentatge significatiu de persones d’origen estranger. El ventall de delictes que poden haver comès es força ampli, però sobretot hi abunden les penes relacionades amb la seguretat viària com ara conductors detinguts quan circulaven superant la taxa permesa d’alcohol, sense carnet o que ho feien quan ja no disposaven de més punts. La durada de la prestació del servei varia molt en funció del delicte comès, però va des de les 400 jornades pels delictes més greus a les 15 pels més lleus

El nombre de membres que la integren varia molt en funció del moment, ja que hi ha un moviment constant de penats que comencen i finalitzen el servei, però, com a màxim, està formada per 8 persones més el responsable que s’encarrega d’orientar-los i de realitzar el control diari de signatures que acreditarà davant del jutge que estan complint amb la pena imposada. Està previst que en els propers mesos s’adquireixi un segon vehicle per la brigada, el que permetria doblar la quantitat de membres i arribar fins els 16 integrants.

“Estem molt a gust entre nosaltres i també amb els supervisors perquè ens tracten com persones i no com animals. Hi ha molt bon ambient de feina i entre els companys ens hem fet amics. Ahir vam anar junts a veure el Barça!”, explica en Jordi.

Tot i l’enfoc positiu i l’oportunitat que significa atendre’s a la mesura, la relació amb els penats no és sempre fàcil. “Si detectem que hi ha algú que no s’ajusta a la forma de treballar, se’n fa un informe i es parla amb ell. Si veiem que no canvia d’actitud, es remet l’informe al Departament de Justícia i en els casos més greus es pot considerar com incompliment de la pena i llavors queda en mans del jutge decretar l’entrada a presó”, explica l’encarregat de supervisar les feines de la brigada, per tot seguit puntualitzar que en tot el temps que estan en funcionament només s’han trobat amb “3 o 4 casos”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar