loader
menu

CIUTAT

L'ACA i Repsol col·laboren per assegurar el cabal ecològic del darrer tram del riu Gaià

El Circ Ciutat dijous, 28 de gener de 2016

Aquest darrera any hidrològic, s’ha alliberat el 27% de l’aportació d’aigua que va entrar a l’embassament del Catllar com a cabal ecològic, la qual cosa ha suposat que circulés aigua pel tram final del Gaià durant 213 dies de l’any, xifra que correspon a un 58% del temps. Alhora, es va alliberar un cabal extraordinari mitjançant una crescuda controlada que va permetre que el riu arribés al mar amb els conseqüents beneficis per l’ecosistema que això comporta. Aquestes mesures són el resultat de la col·laboració establerta per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Repsol.

Riu Gaià. foto: ACA

Riu Gaià. foto: ACA

De l’aportació d’aigua que va entrar a l’embassament, durant aquest darrer any s’han alliberat uns 1,85 hectòmetres cúbics d’aigua per permetre la restauració de la llera del riu, condició imprescindible per recuperar l’ecosistema fluvial que s’estén des del Catllar fins al mar.

Durant l’any hidrològic 2014-2015, que es comptabilitza des d’octubre de 2014 fins setembre de 2015, s’ha alliberat cabals ambientals un 58% del temps, és a dir 213 dies de 367. L’alliberament de cabal generador per crear crescudes controlades va permetre que el riu Gaià arribés al mar, amb els efectes positius que suposa per la restauració de la morfologia fluvial més avall de l’embassament del Catllar.

Tant l’ACA com Repsol valoren molt positivament l’experiència, i han assegurat la continuïtat de l’acord pel qual es pretén potenciar i millorar l’alliberament de cabals ecològics i cabals generadors. Aquesta col·laboració establerta entre l’empresa privada i l’administració pública per la recuperació d’un tram de riu, constitueix tota una experiència pionera al nostre país.

Per tal de fer balanç de l’exercici, avui dijous 28 de gener es realitzarà la 6a sessió participativa de seguiment de l’acord entre l’ACA i Repsol per a l’alliberament de cabals ecològics al baix Gaià, que es durà a terme a l’Ajuntament de Tarragona. Mitjançant aquesta sessió es pretén exposar i fer partícip a les entitats i ajuntaments de la zona, dels acords presos i les accions programades per continuar en la recuperació del cabal del tram final del riu, i es convida als agents implicats de la conca a participar en la gestió del riu.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar