loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La feina que s'amaga rere la purpurina

Guillem Roqué Cultura i patrimoni divendres, 29 de gener de 2016

La ciutat està llesta per rebre el Rei de la República de la Disbauxa, Carnestoltes 35è i la Concubina 22a arribaran a Tarragona el proper dimecres 3 de febrer. Enguany, el Carnaval durarà 11 dies i inclou 82 activitats, una xifra molt superior a la del 2015 gràcies a la participació de les entitats.

Confeccionar les disfresses de la rua de Carnaval suposen moltes hores de treball i dedicació, especialment pels representats del Rei i la Concubina

Un any més, la Rua d’Artesania i la Rua de Lluïment ompliran els carrers de la ciutat per fer gala del seu gran desplegament d’imaginació i elaboració. Seran el moment culminant de les festes, però també marcaran el punt àlgid d’un any d’esforç i feina, emmascarat darrere la purpurina i els lluentons, però sense el qual el Carnaval no seria possible. (consulta tota la programació del Carnaval de TGN al circdelacultura.com)

Oscar Urgel és el Rei Carnestoltes i també president de la comparsa Colours Fantasy – Associació de Veïns La Granja. Un centenar de persones sortiran a ballar darrere del seu estendard, des d’un petit de 5 anys al més veterà de 58. “Sincronitzar tanta gent és complicat i exigeix un nivell d’infraestructura elaborat”, explica Urgel, coneixedor de primera mà de les hores de feina que s’amaguen darrere de l’espectacle.

De la idea a la rua

Les disfresses que lluiran enguany es van començar a preparar a mitjans de març, tot just un mes després de l’edició anterior. Primer elaboren el disseny sobre paper de les idees que els ronden pel cap i en trien una. L’escollida que podrem veure el proper dissabte 6 a la rua, ha estat el tema “diamants de fantasia”.

Un cop tenen el dibuix, toca traslladar-ho a la tela, confeccionar els patrons, buscar els material i decidir els elements d’atrezzo. Pels volts d’abril tenen un primer vestit de mostra, sobre el que treballen i afegeixen els retocs que en defineixen la forma final. És el moment de buscar proveïdors i de fer les comandes, “busquem pels 5 continents per abaratir costos, peròtenim una línia vermella marcada: la disfressa no pot pujar dels 300 euros”.

A principis de setembre, la modista agafa mesures i en quatre mesos confecciona la roba per 102 persones. Al desembre, es fa la primera prova de la disfressa i els darrers arranjaments. Cada un dels membres es compromet a dedicar unes 10 hores per fer els detalls d’atrezzo del vestit, una tasca minuciosa de “posar plomes i enganxar brillants” que exigeix molta paciència.

Paral·lelament a la confecció, al novembre comencen a assajar les tres coreografies, la del grup de la rua, la dels nens i la dels ballarins de la carrossa. Durant unes dues hores, dissabtes i diumenges aprenen els ritmes, i així, quan els veiem desfilar, ja duen gairebé 40 hores de pràctica. A banda d’això, el Rei i la Concubina el proper dijous dia 4 protagonitzaran un espectacle a la Tàrraco Arena en l’acte de la Disfressa d’Or. “Des de l’1 d’octubre que les dues comparses quedem els caps de setmana per preparar la intervenció conjunta. Entrenem 48 hores per 24 minuts de lluïment”, explica Oscar Urgel qui, com a Rei Carnestoltes, atreurà tots els focus de l’esdeveniment.

Previsió i dedicació per unes disfresses cada cop més espectaculars

Acompanyant el Rei vindrà la Concubina que enguany estarà encarnada per Raquel Duque, de la comparsa Cromatic Fusion. Van participar per primer cop a la rua l’any 2013 i van debutar de la millor manera, enduent-se el premi de la Disfressa d’Or. Gràcies a les seves espectaculars posades en escena, similars a les que es veuen al Carnaval de Tenerife, es van tornar a endur el guardó l’any passat quan, a més a més, van quedar segons al concurs. “La Disfressa d’Or suposa molta feina, però en gaudim molt. El nivell ha augmentat molt en els darrers anys i cada cop és més elaborat. Això és bo per Tarragona”, comenta el president de Cromatic Fusion, Jaime Zapata, a propòsit del certamen.

La comparsa és fruit de la inquietud d’Encarni Izquierdo i Jaime Zapata, el seu marit. Regeixen la merceria Encarni, al carrer Francesc Bastos, i per fer-ne publicitat van decidir formar l’agrupació de Carnaval. “La gent es paga la disfressa, però com a negoci també hi invertim. Som els nostres propis patrocinadors”, bromegen. La pròpia Encarni s’encarrega de fer els dissenys i per enguany té preparat un vestuari de “fantasia africana, amb colors foscos i daurats”.

“La veritat és que ja tenim al cap la proposta per l’any vinent, només estem pendents de veure què surt enguany per assegurar-nos que ningú se’ns avanci”, reconeix el president, “organitzar tot això és una tasca de previsió. Per abaratir costos, comprem materials amb 2 anys d’antelació”. En el seu cas, la qüestió material limita la xifra de membres i que supera els 80, “són clientela del negoci, amistats i gent de l’escola de ball Salsixto els que s’encarreguen de les coreografies”.

El pes de la corona

Assumir la responsabilitat de representar el Rei i la Concubina suposa una sèrie de despeses que les agrupacions sufraguen recorrent a ingressos atípics, com els que aconsegueixen amb el Tecla Tapa. “L’Ajuntament es beneficia del nostre esforç i dedicació, la nostra feina és en beneficia de la ciutat. El Huffington Post va dir que el Carnaval de Tarragona era un dels deu millor del món, potser hauríem de prendre consciència d’aquest recurs i buscar la manera de donar-li més suport”, reclama Urgel, qui ja ho té tot llest per ser coronat Rei de la Disbauxa.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar