loader
menu

CIUTAT

Propostes culinàries del Paleolític

Guillem Roqué Ciutat dimarts, 09 de febrer de 2016

Ous de perdiu amb aranyons, cavall estofat amb nous i pomes o tonyina a la pedra amb ginebre i ruca són algunes de les seixanta receptes recollides al llibre Pàleo receptes. La dieta dels nostres orígens per una vida saludable. (Editorial Cossetània), obra de l’arqueòleg i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili, Eudald Carbonell, i la periodista Cinta Bellmunt.

Portada del llibre editat per Cossetània.

El llibre pretén ser una “introducció a la cuina paleolítica” i acostar al públic del segle XXI la cuina primitiva, amb tot un seguit d’àpats que podrien haver consumit els nostres avantpassats fa més de 35.000 anys. El contingut és el fruit d’anys d’investigació i es basa en les restes trobades en jaciments arqueològics. Els ingredients que s’hi utilitzen són, principalment, productes proveïts per la naturalesa tal com verdures, herbes, fruites, ous, llavors, bolets, fruits secs, carn i peix. Això si, per fer-ho més accessible i senzill per al públic modern, el llibre ofereix dues versions de cada recepta, una més propera a la versió paleolítica i una altra actualitzada d’acord amb les possibilitats actuals de la cuina moderna.

Els fonaments de la paleo dieta

Aquesta aposta gastronòmica, així com el mètode d’entrenament associat, el paleotraining, guanyen adeptes cada dia. L’eix sobre el que es basa la dieta és la idea de consumir aliments sotmesos al menor procés de manufacturació possible, minimitzant-ne la cocció i en potenciar el consum d’aliments naturals i frescos i, per tant, altament saludables. Tal i com diu el llibre, les verdures han de ser “tan fresques com pugueu i si les podeu conrear vosaltres directament, o recollir-les al camp tal com ho feien els nostres avantpassats, molt millor”.

Com que la paleo dieta emula l’alimentació pròpia d’una cultura de caçadors i recol·lectors i exclou en gran mesura l’ús de cereals i lactis, productes introduïts en èpoques posteriors quan l’ésser humà ja havia après l’art de la ramaderia i el conreu. En general, la dieta comporta el consum de productes amb un alt valor proteic com són carn, vísceres, peix, marisc i ous tot barrejats amb vegetals propis de la zona. Cal tenir en compte que els homínids d’aquella època vivien amb un nivell de desgast físic molt elevat exigit per la necessitat continua de lluitar per la seva supervivència en un ecosistema hostil. Aquestes necessitats energètiques no lliguen amb l’estil de vida sedentària que duem avui en dia quan “ningú es veu angoixat per la persecució d’una dent de sabre” i, per tant, s’ha d’acompanyar d’una certa activitat física i mesura.

La introducció i l’adaptació de la paleodieta als nostres hàbits alimentaris pot ajudar a enriquir la nostra cultura alimentària i, a més a més, ajudar a mantenir-nos sans.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar