loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'escriptora Olga Xirinacs també es convertirà en una 'Tarragonina Il·lustre'

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 17 de febrer de 2016

El retrat de l'escriptora tarragonina Olga Xirinacs (nascuda l'any 1935) també s'incorporarà al Saló dels Tarragonins Il·lustres. Ara fa unes setmanes, el Circ es va fer ressò que el retrat de la també escriptora Montserrat Abelló (1918-2014) també passaria a formar part del 'Saló dels Penjats', com es coneix familiarment la sala annexa al saló de plens de l'Ajuntament.

Olga Xirinacs. Foto: blocs.xtec.cat

Montserrat Abelló. Foto: reflexioneseneldivan.blogspot.com

Dins del recinte hi ha retrats de diferents personalitats de Tarragona pintats a l'oli. Actualment, sense comptar Abelló i Xirinacs, hi ha dotze retrats: onze homes i una dona. (més informació)

Tant Abelló com Xirinacs compten amb destacades obres en la literatura catalana i amb diverses distincions a nivell nacional com la Creu de Sant Jordi, i ciutadanes, com l’aprovació d’atorgar-li aquest 2016 el títol de filla predilecta –pòstum- a Abelló o la Medalla de Plata de l’Ajuntament de Tarragona a Xirinacs, l’any 1986.

Ja s'ha encomanat el retratista

En tots dos casos ja s’ha encomanat el retratista a nivell particular i les obres, un cop enllestides, seran exposades primer a la rotonda (entre sala actes i saló de plens) i passat un temps d’exposició, el quadre d’Abelló passarà al Saló dels Tarragonins Il·lustres, més conegut com Els Penjats.

El Palau Municipal té una llarga trajectòria històrica i acull una sèrie d’espais emblemàtics com són el Pati Jaume I, o la mateixa sala d’actes amb la decoració noucentista (sXIX) que el caracteritza; però en l’històric edifici també es poden contemplar quadres, obres d’art d’alta qualitat com són un quadre de Salvador Dalí i d’altres gravats antics. Al mateix temps, també acull una sèrie de retrats tant d’alcaldes (al passadís que porta a la sala d’actes), aíxí com de personatges tarragonins rellevants, que presideixen les parets de la rotonda i del saló d’Els Penjats.

Aquí hi tenim retratats, per exemple, Antoni Rovira i Virgili (polític, historiador i periodista 1882-1949), Eduard Saavedra i Moragas (Enginyer de camins, polític i acadèmic 1829-1912), Josep Pin i Soler (escriptor 1842-1927)...i així fins a 12, dels quals només un correspon al d’una dona, la poetessa Maria Josepa Massanés (1811-1887).

A partir d’ara, tal i com ha informat avui la portaveu del govern, Begoña Floria, “aquest espai d’alt honor per a la ciutat comptarà amb la presència de dues dones més que ajudaran a equilibrar encara que sigui parcialment la representació femenina entre els personatges més destacats de la ciutat”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar