loader
menu

CIUTAT

Investigadors de la URV desenvolupen un sistema per detectar amenaces bioterroristes

El Circ Ciutat dijous, 18 de febrer de 2016

Un grup de recerca de la URV ha desenvolupat uns sensors ultrasensibles que poden detectar en qüestió de minuts una gran quantitat de patògens microbiològics com la pesta bubònica o l’àntrax. La principal aportació del sistema, que ja ha estat provat amb èxit per l’exèrcit alemany i els bombers francesos, és la capacitat de detectar nivells molt baixos de concentració de bacteris, convertint-lo en un sistema molt útil per permetre als serveis d’emergència intervenir en casos d’atacs biològics i obtenir informació amb rapidesa sobre els possibles contaminants sense necessitat de laboratoris ni de personal especialitzat.

La investigadora Mayreli Ortiz, directora d?investigació al projecte Multisense Chip. foto: URV

La investigadora Mayreli Ortiz, directora d?investigació al projecte Multisense Chip. foto: URV

El treball, liderat per la investigadora Ciara O’Sullivan, serveix per localitzar contaminants a l’aire o a la sang i forma part del projecte de recerca europeu Multisense Chip, que ha desenvolupat un dispositiu per descobrir de forma ràpida una possible contaminació biològica. L’element clau d’aquest sistema són els sensors desenvolupats pel grup de recerca Interfibio del Departament d’Enginyeria Química de la URV, ja que permeten detectar de forma instantània una possible contaminació ambiental a través de l’anàlisi de vuit bacteris que transmeten malalties com la pesta bubònica, l’àntrax, la febre Q, la brucel·losi, la melioïdosi, el borm o la tularèmia. El sensor es fixa en patògens B, agents que poden ser utilitzats pel bioterrorisme.

La responsable del grup de recerca Interfibio, la investigadora ICREA Ciara O’Sullivan, i la directora d’investigació del grup, Mayreli Ortiz, asseguren que se n’hi podrien afegir molts més.

Un laboratori portàtil i automàtic

El procés de detecció comença amb la recollida de la mostra, que es transfereix al xip perquè es generin les reaccions biològiques i, finalment, es produeixin les dues reaccions de detecció. Les mostres amb què pot treballar el sistema es poden recollir de l’aire o poden ser mostres sòlides, com la pols, o mostres líquides, com begudes i aigua.La detecció es basa en l’anàlisi simultània mitjançant una reacció en cadena de la polimerasa (PCR) i mètodes immunològics. Finalment, es llegeixen les mostres a través de tècniques electroquímiques. Això suposa que s’escurci significativament el temps habitual necessari del processament per a la detecció microbiològica, un factor rellevant per poder actuar en casos urgents.

De fet, segons els investigadors, de cara a un futur, aquests aparells es podrien instal·lar en espais massificats, com ara camps de futbol, aeroports o estacions de tren, per minimitzar el risc que s’expandeixi el contagi en cas de contaminació de l’aire.

Trobar contaminants a la sang

Aquests mateixos sensors creats a la URV també serveixen per analitzar la sang i detectar si una persona està infectada de qualsevol d’aquests patògens i en quina magnitud. Així, els metges decidirien quin medicament se li hauria d’administrar i quina quantitat.

Es tracta d’un sistema apte per a l’entorn mèdic perquè facilita que es pugui disposar de resultats de forma ràpida, fins i tot amb nivells molt baixos d’infecció. Aquestes característiques suposen un pas endavant cap a la millora dels serveis d’emergències mèdiques, que podran intervenir a temps i amb el diagnòstic més adequat.

Multisense Chip és un projecte del VII Programa marc de la Unió Europea que ha costat 8,7 milions d’euros, dels quals la UE n’ha finançat 6,6. En aquesta recerca hi han participat vuit institucions i empreses internacionals, com la Universitat Rovira i Virgili, Microfluidic ChipShop GmbH (Alemanya), Bertin Technologies (França), Friedrich-Loeffler-Institute (Alemanya), iMicroQ (Tarragona), Fraunhofer ICT-IMM (Alemanya), Institute of Microbial Sciences and Technologies Biology (Eslovènia) i Cedralis (França).


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar