loader
menu

CIUTAT

Una planta d'ozó millorararà la qualitat de l'aigua de Tarragona

El Circ Ciutat dijous, 18 de febrer de 2016

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) construïrà una planta d'ozó durant el 2016. La construcció del nou equipament, que es preveu que entri en funcionament el proper novembre, és el projecte més important que emprendrà enguany el Consorci.

Foto: CAT

Foto: CAT

La futura planta d’ozó permetrà substituir el clor en el procés de potabilització amb el conseqüent increment de la qualitat de l’aigua. Al mateix temps, l’avenç suposa una mesura ambiental ja que millorarà la seguretat al ser un procés més senzill que l’actual l’emmagatzematge, transport i manipulació del clor.

El projecte, amb un import de licitació de 7,1 M€, es va adjudicar el setembre a la UTE integrada per Aguambiente i Sorigué que va imposar-se a les altres 9 que concursaven amb una proposta un 35% per sota pel que fa a la millor solució tècnica i econòmica.En el darrer trimestre de 2015 es va emprendre la redacció del projecte, per la seva aprovació i execució durant 2016 per tal que pugui entrar en funcionament a finals d’any.

Línies d’actuació a 2016

Les accions més notòries per aquest any estan en línia de continuïtat amb el Pla Estratègic. En l’ apartat de projectes i obres es preveu la finalització del pla de mesures relatives a la carbonatació i la continuació del pla Renove amb un total de 34 actuacions i 2,75 M€, la construcció dels dipòsits de Castellvell i Calafell, el cobriment dels filtres de sorra i la implantació de nous equips al Laboratori de Qualitat.

A cavall entre projectes relacionats amb el sistema CAT (captació, potabilització i distribució) i les accions de Responsabilitat Social, cal referir el projecte Admiclim (adaptació i mitigació del canvi climàtic al Delta de l’Ebre), dins del programa LIFE+ en el que el CAT hi forma part com a soci aportant els fangs del procés de potabilització per al seu retorn al sistema; el projecte està liderat per l’IRTA, juntament amb altres socis com el ICGC, Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua, Universitat de Còrdova i Comunitat de Regants.

També durant 2015 ha acabat el programa europeu Aquaenvec, de recerca sobre eficiència en el cicle urbà de l’aigua, en el qual ha participat el CAT a través d’un municipi consorciat. En aquesta línia cal referir que durant enguany es continuarà amb la consolidació de la ISO 22000, entre d’altres, així com la millora de la comunicació i les accions orientades al coneixement del propi CAT.

Balanç de l’exercici anterior

En el curs de 2015, el CAT ha continuat l’execució del Pla Estratègic, orientat a la millora de la qualitat i les garanties del subministrament, però també en l’àmbit de la Responsabilitat Social avançar en la transparència informativa. Els efectes s’evidencien en els resultats obtinguts en els diferents àmbits d’acció del CAT.

En relació als consums, que ja s’han donat a conèixer recentment en relació a 2015, es poden referir les dades dels ajuntaments i les indústries, observant la tendència dels darrers 10 anys que mostra una davallada de 4,50 %. Els resultats, més enllà de la crisi, són fruit de la gestió eficient i les campanyes de sensibilització d’un consum responsable, a més de l’ús d’aigua regenerada, en el cas de la indústria.

Respecte al model de gestió eficient, l’aprovació del pressupost de 40,75 M€, amb una tarifa mitjana que s’incrementa el 0,45 % i inversions executades, són indicadors d’una economia sòlida i sanejada a la qual ha contribuït l’entrada en servei del projecte SAOOEC d’estalvi energètic. També cal referir el fet d’haver obtingut, per part d ela Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), la concessió estacional, adequant el volum atorgat a 100,27 Hm³ , la qual cosa permet un estalvi en canons.

En relació als projectes i obres executades, cal destacar el conjunt del pla actuacions correctives/preventives contra la corrosió de la conducció en galeries (pla a 5 anys) d’entre les quals la més notòria i estratègica ha estat la finalització de la variant del Coll de Balaguer. També cal consignar com a treballs rellevants la protecció catòdica de l’EB-0 a Camp-redó i també al municipi la construcció d’una nova galeria per sota el traçat ferroviari al Pas de la Missa.

Finalment, cal consignar que durant 2015 es va produir, per relleu generacional, el canvi en la direcció – gerència del Consorci. Josep Xavier Pujol Mestre és des de juliol qui ocupa el càrrec el substitució de Salvador Plana.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar