loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Les maquetes que recreen el passat de TGN conviuen amb pols, brutícia i oblit

Sergi Casado Cultura i patrimoni dijous, 18 de febrer de 2016

Qui no s'ha trobat el cotxe algun dia amb un missatge en què el seu autor o autora et recomana que el netegis, i de pas, t'acostuma a dir brut.

Maqueta de la Tarragona Medieval. Foto: circdetarragona.com

Maqueta de la Tarragona Medieval. Foto: circdetarragona.com

Maqueta de la Tarragona Medieval. Foto: circdetarragona.com

Maqueta de la Tarragona Romana. Foto: circdetarragona.com

Maqueta de la Tarragona Romana. Foto: circdetarragona.com

Maqueta de la Tarragona Romana. Foto: circdetarragona.com

Maqueta de la Tarragona Romana. Foto: circdetarragona.com

Maqueta de la Tarragona Romana. Foto: circdetarragona.com

El que és més preocupant és quan aquest missatge i d'altres per l'estil apareixen en un espai on els turistes es poden fer una idea de com era Tarragona. Es tracta de la maqueta de la Tarragona romana, instal·lada a l'Antiga Audiència de Tarragona, i que només l'últim any va rebre prop de 150.000 visitants.

Tal com s'observa en les imatges, l'estat de la maqueta deixa molt que desitjar i, amb un simple cop d'ull, l'únic que transmet és brutícia i deixadesa, i associada a Tarragona. La pols cobreix tot el Mar Mediterrani i les ditades posen al descobert que ja fa temps que no s'hi intervè. També hi ha part de la vegetació plena de fongs i part de la pintura està podrida.

Sense manteniment regular des de fa tres anys

Es tracta de la maqueta de la Tàrraco romana, obra de l'artista tarragoní Elies Torres. Recrea com era la ciutat al segle II d.C., i serveix perquè els turistes es puguin fer una idea de com era l'antiga Tàrraco. En els darrers mesos fins i tot s'han trobat papers d'algun visitant en què denunciava el pèssim estat d'una maqueta que només té 10 anys, però que ja fa tres anys que no té un manteniment acurat.

"M'avergonyeix veure la meva obra despreciada i menystinguda d'aquesta manera. Som el que mostrem, i la ciutat dóna una imatge d'abandonament. Com a autor i com a tarragoní, estic molt dolgut", explica Elies Torres al Circ, que recorda com en altres ciutats de l'estat, com Madrid, Saragossa, Girona, Múrcia... "mimen" les seves obres, cosa que a TGN no passa.

La maqueta de la Tarragona medieval, també en l'oblit

Torres també va dissenyar i crear la maqueta de la Tarragona Medieval, que es pot visitar al Pretori. Aquesta peça, amb 15 anys d'antiguitat, recrea la Tarragona del segle XIV i presenta un estat d'abandonament molt similar al de la maqueta romana. Boles de pols, insectes morts, paneroles, excrements de coloms, rovellat i brutícia que s'acumula entre les juntes dels vidres i que cada dia va a més.

La falta de manteniment, tant en aquestes dues maquetes com en la que recrea el Setge de 1811 (ubicada al Passeig Arqueològic), resulta incomprensible i en certa manera il·lògica, si es té en compte que Tarragona va celebrar el desembre passat el 15è aniversari de la declaració de la Unesco. Moltes celebracions i molts actes, i totes les maquetes, fetes un autèntic desastre.

Dilluns començarà la neteja

"Sento la mateixa indignació que qualsevol ciutadà. La queixa és cap a l'administració, que és molt lenta", ha explicat la regidora de Patrimoni, Begoña Floría, qui, casualment, ha anunciat que el proper dilluns 22 de febrer començarà la neteja de les tres maquetes.

Segons ha explicat el consistori al Circ, el pressupost per a la neteja és de 1.650 euros, i que l'empresa que la realitzarà és la mateixa que va netejar les pintades a la Mina de l'Arquebisbe. No només farà tasques de neteja, sinó també de restauració de les parts malmeses i més deteriorades.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar