loader
menu

CIUTAT

La URV ajudarà a detectar discriminacions a la xarxa

El Circ Ciutat dijous, 14 de març de 2013

Tres investigadors de la @Universitat Rovira i Virgili de Tarragona participaran en un projecte internacional que té com a objectiu acabar amb la discriminació a la xarxa. Es tracta del projecte internacional I:CUD (Internet: Creatively Unveling Discrimination), dotat amb 346.000 euros, que pretén desenvolupar una guia per a la detecció de discriminacions a Internet i en el qual participa el grup de recerca Anàlisi Social i Organitzativa de la universitat tarragonina.

I:CUD, que ha obtingut la millor valoració entre els 208 projectes presentats a la convocatòria competitiva, té l’objectiu de desenvolupar una guia pràctica sobre com descobrir les pràctiques discriminatòries que es produeixen a Internet de forma pràcticament imperceptible. El projecte es basa en la transformació experimentada pel racisme i la discriminació a les xarxes socials, que han passat de ser expressions visibles i explícites a formes més latents que es manifesten sobretot a les plataformes de xarxes socials més populars. Cal tenir en compte que les xarxes socials guanyen pes com a plataforma d'aprenentatge no formal i agent socialitzador, especialment entre la gent jove.

La Unió Europea es planteja el repte de desenvolupar el respecte pels drets fonamentals dels ciutadans comunitaris, i, amb aquest objectiu com a base de treball, el projecte I:CUD pretén dotar dels recursos necessaris als membres de les comunitats més vulnerables que estan exposats a la discriminació així com també a totes les persones i entitats disposades a actuar contra aquestes conductes, com ara ONG's, proveïdors de continguts, community managers i administracions locals i nacionals.

Així, l’objectiu final del projecte, que finalitzarà el desembre de 2014, és el desenvolupament d’un model innovador perquè les persones més vulnerables puguin desemmascarar la discriminació a Internet i actuar contra el racisme existent a les xarxes socials. Per fer-ho, els socis del consorci del projecte I:CUD elaboraran una guia metodològica a partir del treball de les diverses formes de combatre el material discriminatori que hi ha a les xarxes socials fonamentat en casos d’estudi. A més a més, es dissenyaran activitats per reforçar l’empoderament dels joves d’entre 15 i 30 anys més exposats a la discriminació.

Els investigadors de la URV són Mario Arias, Ángel Belzunegui i David Dueñas. També participen en el projecte l'Associació CEPS per a la creació d'estudis i projectes socials (Barcelona), que és l’entitat coordinadora del projecte, Think Tank Européen Pour la Solidarité (Bèlgica), Centro Informazione e Educazione allo Sviluppo (Itàlia), Collage Arts (Regne Unit) i Fundatia PACT - Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare (Romania).


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar