loader
menu

CIUTAT

El moviment veïnal tarragoní denuncia la manca de participació i de transparència dels Jocs del 2017

Guillem Roqué Ciutat dilluns, 22 de febrer de 2016

La Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, FAVT, demana a l’Ajuntament més transparència en l’organització de l’esdeveniment esportiu i que la ciutadania en pugui ser partícip d’una forma més activa. “Ni el moviment veïnal ni moltes entitat de la ciutat hem participat en res, ni tampoc se'ns ha informat del seguiment de les inversions, de les adjudicacions dels patrocinis, ni del què suposaran a escala de ciutat aquests jocs”, declara el president de la FAVT, Antoni Peco. «Hem fet propostes en casos molt puntuals d'actuacions municipals en els nostres barris, però no hi ha cap espai de debat ni d'interacció on les entitats veïnals, juntament amb altres entitats, puguem discutir o proposar actuacions, ni consells de barri, ni de districte», alerta Peco.

“Ni el moviment veïnal ni moltes entitat de la ciutat hem participat en res, ni tampoc se'ns ha informat del seguiment de les inversions ni de les adjudicacions dels patrocinis”, alerten des de la FAVT

Així ho va fer saber el passat dissabte dia 20 en el marc del Consell Federal, òrgan de govern intern de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, que es va reunir a Tarragona a petició de la federació presidida per Peco. Durant la cita es va fer pública una llista que han confeccionat amb els punts més importants sobre els que consideren que el govern municipal “ha de moure fitxa”:

Foto: CONFAVC

1) Espais de participació real. En cap cas s'ha consultat a la ciutadania per saber la seva opinió sobre la celebració d’aquesta “megaesdeveniment” i apunten que és vital comptar amb l’opinió veïnal amb una qüestió de tanta envergadura.

2) Transparència en l’aspecte econòmic. Partint del fet que la ciutadania, a través dels impostos, serà l’encarregada de pagar el deute de 12 milions d'euros que l’Ajuntament de Tarragona ha contret a Caixa Bank per costejar part del projecte, els activistes veïnals es preguntin si no s’ha produït un endeutament a canvi de retallades socials. “Actualment l'administració local arrossega un deute de 230 milions d'euros, fet que suposa que hagi de dedicar un 15% del seu pressupost a pagar interessos a bancs que «després desnonen els nostres veïns i veïnes». Per tant, la ciutadania, que és la qui pagarà el deute, hauria de saber a costa de quins serveis es farà el pagament del deute”, anuncia el comunicat que han difós.

3) Zero col·laboració amb empreses corruptes. El moviment veïnal demostra el malestar que genera l'adjudicació de la captació d'inversió privada a una empresa -Octagon Esedo- que està essent investigada per la trama Gürtel – de comissions il·legals al PP valencià- i pel «cas Nóos» – de les trames de contractes fraudulents d'Iñaqui Undargarin i el Govern balear de Jaume Matas. “No estem d'acord en seguir el joc a empreses i persones vinculades amb la corrupció i l'engany al veïnat”, declaren.

4) Criteris ètics en l'adjudicació de patrocinis. Exigeixen a l'Ajuntament que les contractacions i adjudicacions públiques es facin en base als criteris ètics de les empreses i no només econòmics. “De què ens serveixen adjudicar serveis a empreses que estan assenyalades -algunes d'elles- per a males pràctiques laborals, ambientals i socials? Quin tipus de creació de llocs de treball estem fomentant des de l'administració pública?” es pregunten.

5) Transparència en la creació de llocs de treball. Reclamen informació sobre quins són els 3.000- 3.500 llocs de treball, entre directes i indirectes, que es preveia que generaria l’esdeveniment, així com de les seves condicions laborals.

6) Bones pràctiques participatives. Finalment, insten a l'Ajuntament a canviar “el seu tarannà de gestió” i demanen que “obri a bones pràctiques participatives que altres ajuntaments estan implantant o revivificant, com són pressupostos participatius, webs participatives, consultes ciutadanes vinculades a projectes, etc”.

La denúncia veïnal compta amb el suport del president de la (CONFAVC), Jordi Giró, s'ha sumat a les crítiques de Peco i ha instat a l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros a obrir les polítiques municipals a la participació ciutadana «com a Catalunya estan fent altres municipis, amb la possibilitat d'escollir pressupostos participatius i altres polítiques públiques».


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar