loader
menu

CIUTAT

L'Ajuntament pagarà part del manteniment de les parades del nou Mercat

El Circ Ciutat dimarts, 23 de febrer de 2016

La Comissió negociadora de Venedors del Mercat Central i l’Ajuntament han arribat finalment a un acord satisfactori que desbloqueja el trasllat al nou edifici. Un dels punts acordats més importants fa referència al cost econòmic del metre quadrat a les instal·lacions del nou Mercat que, segons un estudi, seria de 92.46€, però dels quals els paradistes només n’assumiran 42,48 €. Tal i com ja ha estat aprovat en el Pressupost municipal del 2016, l’Ajuntament sufragarà el dèficit d’explotació restant. Aquesta qüestió i la derogació del cànon de transmissió han estat els punts més complexos de les negociacions.

La consellera de Comerç i presidenta d?Espimsa, Elvira Ferrandom i la presidenta de l?Associació de Venedors del Mercat Central, Maria Virgili. foto: Guillem Roqué

Imatge d'arxiu de l'interior del Mercat. Foto: circdetarragona.com

Als 42,48 € que pagaran els paradistes, s’hi sumaran 5 euros per metre quadrat en concepte de dinamització, quantitat que estableix els 47,49 € totals. Aquest increment respon a una demanda fet pels propis venedors que van sol·licitar incloure aquesta quota en l’acord per assegurar-se que tothom, tant locals comercials com venedors, contribueixen per igual a fomentar projectes d’innovació que millori la vida de l’equipament.

L’altre gran punt de l’acord és la derogació del cànon de transmissió que fins ara havien de pagar els comerciants en 30 quotes i que comportava unes despeses que feien inviable el traspàs de les parades al dificultar en gran mesura la recuperació de la inversió. Pel tràmit de la transmissió de la concessió es manté el pagament de les despeses generades per la gestió administrativa.

També s’ha pactat atorgar als paradistes un total de 40.000 hores d’aparcament a un preu de 0,9 € l’hora, un import es distribuirà proporcionalment entre els metres quadrats de tots els concessionaris i que s’afegirà a la tarifa que pagaran. D’altra banda, els paradistes en assemblea van decidir amb una àmplia majoria que no reutilitzarien els taulells propietat d’Espimsa que utilitzaven fins ara. “En cap moment vam contemplar la possibilitat de fer-ho. Ja fa 9 anys que es van posar i ja estan amortitzats i obsolets. No pot ser que tinguem un edifici meravellós i que el client quan hi entri trobi uns taulells vells i reaprofitats”, justifica la presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat Central, Maria Virgili. El cost de la renovació dels mostradors l’assumiran els propis paradistes.

La consellera de Comerç i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, ha destacat els “ veritables esforços fets per les dues bandes per a que els paradistes tornin al Mercat amb les millors condicions possibles” i reconeix que “ha estat un treball llarg i feixuc”. Per la seva banda, Virgili, satisfeta amb l’acord, ha volgut aclarir que mai van estar en contra del trasllat i que les reivindicacions mantingudes han estat per “evitar unes condicions econòmiques que els haguessin estrangulat”.

El calendari a partir d’ara

“Ara entrem a la següent fase, en la que veure quins negocis entren al nou Mercat i com entren”, anuncia la regidora de Comerç. S’obre així, un període de 15 dies per a que els paradistes presentin la documentació que donarà inici a un procés de trasllat que es resoldria “com a màxim a l’abril” si es vol complir amb el calendari previst. La xifra de paradistes que es traslladaran encara és una incògnita i, per ara, només unes 35 o 40 han confirmat que ho faran. “Alguns paradistes no es traslladaran per qüestions personals, ja que tenen 60 o 62 anys i, com que no tenen un relleu generacional assegurat, no veuen clar la recuperació de la inversió”, explica Ferrando. El nou Mercat comptarà amb 69 parades explotades amb una concessió per 50 anys que requereix uns 10 anys per ser amortitzada.

Un cop es conegui qui anirà al nou Mercat, s’obre un període de 4 a 6 mesos treballant a l’interior per preparar les parades i, per tant, hauria d’estar llest al setembre o l’octubre. Posteriorment vindran les tasques per desmuntar la carpa exterior i 2 o 3 mesos per fer la Plaça Corsini. Segons aquestes previsions, abans d’acabar l’any, edifici i entorn ja estarien completament enllestits.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar