loader
menu

CIUTAT

Estudiants universitaris i de primària treballen plegats per la inclusió

Guillem Roqué Ciutat dimarts, 08 de març de 2016

En Mark té 12 anys, va néixer a Manila, Filipines, però des del 2013 que viu a Tarragona. Fa 6è de primària a l’escola El Miracle, la classe que més li agrada és la de plàstica i des del passat més de novembre té una nova amiga, la Cristina. La Cristina és una mica més gran que ell, té 18 anys, és de Constantí i enguany ha començat a estudiar a la universitat, Educació Primària. Cada setmana, en Mark i la Cristina comparteixen plegats una tarda de lleure. Junts van anar al Parc de Nadal, han anat a la bolera i també han sortit a patinar. Tots dos formen una de la trentena de parelles que participen en el programa de mentoria entre universitaris i preadolescents del Projecte Rossinyol a Tarragona.

Foto: Guillem Roqué

Foto: Guillem Roqué

Foto: Guillem Roqué

Foto: Guillem Roqué

L’origen del projecte es remunta als anys 70 a Israel, on es va veure que les mentories eren una eina d’inclusió social molt potent, especialment per facilitar l’acollida de nouvinguts. Fa 10 anys que la Universitat de Girona va adoptar el mètode per primer cop al nostre país i el curs passat Tarragona s’hi va sumar amb èxit. El fonament del Projecte Rossinyol són mentories que tenen lloc fora de l’àmbit escolar en les quals joves universitaris voluntaris (els mentors) adopten el rol de guia de nens i nenes preadolescents (els mentorats) i els hi ofereixin suport, consell i amistat tot convertint-se en un model positiu per ells.

Segons estudis d’impacte realitzats, l’alumnat que hi participa aprèn la llengua vehicular amb més facilitat, no té tants problemes a l’hora de fer amics, desenvolupa unes aspiracions educatives més altes i guanya en autoestima i autoconfiança. D’altra banda, els universitaris milloren les seves habilitats socials i pedagògiques i coneixen de primera mà realitats diferents a les seves, tot acostant-se a infants que provenen d’altres cultures i religions i que han passat per un procés migratori.

Els rossinyols a la ciutat

Enguany, és el segon curs que el Projecte Rossinyol funciona a Tarragona. El projecte pilot, gestionat per l’associació Quilòmetre Zero en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili i altres entitats, va gaudir d’una molt bona acollida amb la participació de 12 parelles. La recepció positiva d’aquesta primera edició els ha animat a ampliar el nombre de participants que, aquest curs, supera la trentena. El programa també s’ha fet extensible a d’altres escoles i aquest curs hi participen nens i nenes que cursen 6è primària a escoles de Campclar, Bonavista i el Miracle.

De novembre a maig, mentor i mentorat queden un cop a la setmana durant 3 hores i comparteixen activitats d’oci com anar a la biblioteca, al cinema, jugar a futbol, passejar per la platja o conèixer una mica millor la ciutat. “Estan en una etapa de molt de canvi”, senyala en Xavi, el mentor d’en Jihad, un infant de Bonavista, “perquè comencen a relacionar-se com a adults i és molt important que trobin la manera de fer-ho”.

En Xavi, de 24 anys i estudiant de Treball Social, defineix la seva relació amb en Jihad com de “companys” i es desmarca ràpidament de la figura autoritària que s’associa a un mestre, tot i que reconeix que com a mentor en alguna ocasió li toca posar límits. “Cal ajustar el vocabulari i en les converses sempre intento deixar la porta oberta a que puguin expressar les seves opinions o el que pensa. No ser tan taxatiu”, explica. “Quan estic amb ell, tampoc penso amb l’examen que tinc l’endemà”, admet en Xavi igual que fa la Cristina, la mentora d’en Mark, qui reconeix que les estones que passen plegats l’enriqueixen i l’ajuden molt a distreure’s.

Les despeses de les activitats les cobreixen gràcies a una aportació econòmica que els hi faciliten des de l’associació, uns 150 o 200 euros per curs. “En Jihad està molt emocionat amb fer una escapada a Port Aventura, però el pressupost decideix”, apunta en Xavi. De fet, en Jihad i en Xavi compten amb un benefactor que els ha apadrinat i els hi dona suport econòmic. De fet, totes les parelles comparteix les seves trobades a través d’un bloc, una plataforma que serveix per fer difusió del projecte i, al mateix temps, serveix d’aparador per arribar als possibles padrins que vulguin ajudar als rossinyols.

“Jo ja he recomanat als meus amics”, afirma en Jahid que encoratja als seus companys a apuntar-se al Projecte Rossinyol. Ho diu amb un evident punt d’orgull, el mateix que es detecta a la veu d’en Xavi quan se li pregunta pel seu mentorat. “Si algun dia al futur, me’l creuo pel carrer i veig que el que hem fet l’ha ajudat, jo ja estaré satisfet”, conclou.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar