loader
menu

CIUTAT

Un recurs presentat per un sanitari del Joan XXIII anul·la l'ús preferent del català en el sector públic

El Circ Ciutat divendres, 26 de febrer de 2016

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat quatre preceptes del protocol lingüístic establert pel Govern arran d’un recurs contenciós-administratiu fet a Tarragona per un sanitari de l’Hospital Joan XXIII. Els documents sobre els que s’ha pronunciat recomanen als funcionaris prioritzar l’ús del català en l’àmbit laboral amb directrius tal com encetar les converses en català i “especialment davant de tercers”.

Foto: circdetarragona.com

El TSJC ha fet enrere quatre preceptes, dos de forma total i dos més de forma parcial, que s’integren dins del Protocol d’usos lingüístics per a la Generalitat de Catalunya i el sector públic del qual se’n deriva un text més específic, el Protocol d’usos Lingüístics per al sector sanitari públic a Catalunya. Ambos textos desenvolupaven una sèrie de preceptes i recomanacions que el tribunal ha considerat que vulneren el principi de cooficialitat establert per la doctrina constitucional ja que converteixen el català en la llengua prioritària de l’administració pública.

La denúncia va ser interposada el 2012 per un pediatra amb el suport de l’associació Impulso Ciudadano. El professional sanitari va al·legar que l’aplicació de la normativa no era escaient en un àmbit on hi convivien nombrosos residents MIR provinents de fora de Catalunya.

Els articles anul·lats de forma completa són els dos que promouen el català per sobre del castellà com a imperatiu. El primer diu que “la llengua entre el personal ha de ser la catalana” i “especialment davant de terceres persones: usuaris i els seus familiars, i personal sanitari o laboral extern” i el segon que “tant si la conversa la inicia l’usuari com el treballador, aquest la mantindrà en català, independentment de la llengua que usi l’interlocutor, excepte si l’usuari manifesta dificultats per entendre el català o demani ser atès en l’altra llengua oficial”.

Els anul·lats parcialment fan referència a l’ús de la llengua en les converses telefòniques i a l’idioma amb el qual s’ha d’elaborar i emplenar la documentació interna dels centres.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar