loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

'No veure el que estava passant durant el pujolisme ha estat el gran error del periodisme del nostre país'

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dilluns, 29 de febrer de 2016

Joaquín Luna, tal i com ell mateix es defineix, és “un periodista de La Vanguardia”, mitjà de comunicació on ha desenvolupat pràcticament la totalitat de la seva carrera professional. Dels carrers de Barcelona a una corresponsalia a París, passat per Hong Kong o els Estats Units. Luna és un professional amb un llarg bagatge que ha compartit en la segona sessió del cicle de conferències “Experiència de Periodista”, organitzada per la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes i Repsol.

Joaquín Luna durant la seva conferència dins el cicle Experiència de Periodista. foto: Guillem Roqué

Joaquín Luna durant la seva conferència dins el cicle Experiència de Periodista. foto: Guillem Roqué

Va repassar la seva dilatada experiència com a corresponsal invocant una forma de fer periodisme que per molts dels presents, alumnes de periodisme de la Universitat Rovira i Virgili, sonava molt llunyana tal i com ell mateix va bromejar al observar les cares d’estranyesa de l’audiència a l’esmentar el cas Watergate.

Des de la seva perspectiva, va reivindicar la vigència de la professió de periodista tot i reconèixer els reptes que s’han d’afrontar avui en dia i va remarcar la necessitat de “fer rentable el desig d’informació que té la societat avui en dia. La gent creu que la informació pot ser gratuïta, però aquesta és una idea terrorífica. El periodisme no és barat”.

Luna ha criticat els mitjans de comunicació que formen part de l’stablishment empresarial, entre el que es troba el seu propi, i ha apuntat que molt sovint no critiquen els grans poders tal i com ho demana l’audiència. En aquest sentit, va reconèixer que “no veure el que estava passant durant els anys del pujolisme ha estat un dels grans errors del periodisme del nostre país. Molts ho intuïen, però ningú va dir res”.

També va criticar la immediatesa que exigeixen els ritmes periodístics actuals i els va comparar amb la “cuina de microones” contraposant-la amb aquells plats que s’han de cuinar a foc lent i dedicar-li temps. Entre les qüestions que va defensar va reivindicar el paper del corresponsal com a peça clau per interpretar una realitat que el lector no coneix i “donar alguna cosa més que només fets”.

Al ser qüestionat pel relleu generacional als grans mitjans de comunicació va reconèixer que “amb el que cobren els periodistes que es jubilen, ara es poden contractar 3 periodistes joves”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar