loader
menu

CIUTAT

Els estudiants es mobilitzen en contra del decret del 3+2

Guillem Roqué Ciutat dijous, 03 de març de 2016

Paralitzar la implementació del nou model acadèmic de 3 anys de grau i 2 de màster. Aquest és l’objectiu dels estudiants, universitaris i de secundària, que avui s’han manifestat pels carrers de Tarragona en una jornada de protesta coordinada arreu de Catalunya. La mobilització, organitzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a Tarragona encapçalada per l’Assemblea d’Educació, vol pressionar al Rectorat per a que es posicioni públicament en contra de la reforma educativa i obrir una taula de negociacions on es debati el rebuig al nou model.

Foto: cedida

Foto: cedida

Foto: cedida

Foto: cedida

A les 12 del migdia s’han concentrat a la Plaça Imperial i han iniciat la seva marxa enfilant Rambla Nova amunt, han passat per davant dels Serveis Territorials d’Educació al carrer Sant Francesc , per després pujar per la Via de l’Imperi romà i arribar al Campus Catalunya de la URV, a l’Avinguda Catalunya. Allà s’ha llegit un manifest i la colla castellera de la universitat, els Pataquers de la URV, han realitzat un pilar reivindicatiu. Com a darrer acte, s’ha organitzat una assemblea oberta on s’ha debatut sobre la reforma, les seves conseqüències i les mesures que es contemplen per a un futur per impedir-ne l’aplicació.

Si la demostració de força d’avui no serveix per assolir els seus objectius i obtenir el posicionament públic que desitgen, ja contemplen l’escenari de repetir la mobilització el proper més de maig de forma coordinada a nivell dels Països Catalans.

Legitimats a les urnes

Durant els darrers 3 mesos s’han realitzat un seguit de referèndums a les universitat públiques del país en que es preguntava als estudiants si es posicionaven a favor o en contra de la paralització de la nova reforma educativa. La consulta a Tarragona va produir-se el passat 18 de febrer i va comptar amb un 94% de vots a favors de l’aturada de la reforma. La participació va ser del 18,8%, una xifra que, segons els sindicats, triplica la que es va tenir en les eleccions al Rectorat i que, per tant, consideren que “legitima” les accions del moviment estudiantil.

Un model ple de punts foscos

“La reforma del 3+2 suposa un encariment de facto i suposa un impediment per a que les classes populars cursin estudis universitaris”, assenyala Sara Masalias Palau, membre del SEPC, “generalitzar els graus a tres anys fa que perdin valor i que sigui necessari fer una especialització amb un màster que ja són més cars”. Segons el sindicat, el nou model implicar un augment del cost de la trajectòria universitària i “obre les universitats a l’entrada de capital privat, perquè les empreses que puguin pagar-ho inclouran els seus propis màsters al sistema”. La manca de democràcia en l’aplicació de la reforma i el poc temps del que s’ha disposat per valorar l’impacte de l’anterior reforma, el pla Bolonya, són altres de les qüestions que acaparen les crítiques del moviment estudiantil.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar