loader
menu

CIUTAT

Tarragona, destí Erasmus

Guillem Roqué Ciutat dimarts, 08 de març de 2016

Són joves estudiants provinents de països molt diversos i cada cop és més habitual veure’ls pels carrers de la ciutat. Venen a Tarragona per estudiar a la universitat, però també atrets per una experiència nova i tan suggeridora com és viure a l’estranger i submergir-se de ple en una cultura que, molt sovint, desconeixen. Són els estudiants del popular programa de mobilitat acadèmica Erasmus, una comunitat que en els darrers anys ha observat un notable creixement a la ciutat i que el curs 2015-2016 ja ha superat els 300 participants.

Grup d'estudiants Erasmus a Tarragona. foto: cedida

Grup d'estudiants Erasmus a Tarragona. foto: cedida

Grup d'estudiants Erasmus a Tarragona. foto: cedida

El nombre d’estudiants que escullen Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili com a destí ha crescut especialment en els darrers cursos i manté una tendència a l’alça sostinguda. Si el curs 2013-2014 la universitat va acollir un total de 204 alumnes, aquest any n’ha rebut 314, una xifra que representa un substancial augment del 35% en tres anys.

Erasmus és un programa europeu per fomentar la mobilitat dels estudiants universitaris entre els estats membres de l’Espai Econòmic Europeu, tot i que, cada cop més, aprofundeix la seva vocació d’internacionalitzar-se i obrir-se a tercers països com Turquia o Amèrica Llatina.

Els estudiants que ho desitgen poden participar-hi a partir del segon any acadèmic i els permet estudiar en un altre país durant un període d’entre tres mesos i un any. L’objectiu de l’Erasmus és fomentar la cohesió i el coneixement de la Unió Europea entre els joves tot permetent-los gaudir d’un enriquidor intercanvi cultural.

Els italians, els Erasmus per excel·lència

Si hi ha una comunitat que predomina entre els estudiants que venen a Tarragona, aquesta és la italiana. Amb una àmplia diferència, és la procedència més comú entre els Erasmus i representen un 35% del total. Dels 314 Erasmus que, per ara, s’han matriculat a la universitat, 110 són italians.

Per una qüestió de proximitat geogràfica, cultural i lingüística sempre ha estat un dels col·lectius que més ha vingut fins aquí, però la xifra es va disparar el curs passat quan va passar de 58 a 91 i ha continuat creixent en el curs actual. Un d’aquest estudiants italians és l’Alessandro, un estudiant d’economia de 23 anys de la Universitat Catòlica del Sagrat Cor de Milà. Reconeix que abans de venir a Tarragona no en sabia res i que la seva tria va estar condicionada pels requeriments acadèmics.

Tot i això, ara que ja porta dos mesos per aquí, en destaca que és una ciutat petita “al punt just”, perquè les seves dimensions permeten que es pugui arribar “a tot arreu anant a peu”. Molt satisfet d’haver-la descobert, afirma que el patrimoni romà de la ciutat li recorda el seu país d’origen.

Per darrere dels italians, però a força distància, hi trobem el francesos, que enguany són poc més de 40, i els polonesos, 35. A continuació van els alemanys, portuguesos i turcs. A l’altre extrem, entre les nacionalitats menys habituals, hi trobem països com Bielorússia, Dinamarca, Croàcia o Bulgària que aquest curs només compten amb un representant a la ciutat.

Els atractius de Tarragona

Els estudiants visitants esgrimeixen gran varietat de raons per les quals han escollit Tarragona, però molts admeten que no en sabien pràcticament res abans de venir i que els tòpics com el clima, l’estil de vida i la platja van ser els que van inclinar la balança.

La portuguesa Daniela Valente, de la Universitat de Minho a Braga, va venir a Tarragona atreta per una raó més concreta, el prestigi dels investigadors de la URV. Després d’estudiar psicologia i haver fet un màster, buscava un destí per fer pràctiques i continuar formant-se en el camp de la neurociència. Durant l’elaboració de la seva tesis havia contactat amb investigadors de Tarragona, així que quan va decidir ampliar la seva formació, ho va tenir clar.

Un cop estan aquí, destaquen que els tarragonins són gent “molt amable i acollidora” i que aquí s’estableix una relació més estreta entre professors i alumnes en comparació amb els seus països d’origen.

La vida Erasmus

Arriben a Tarragona força perduts, però gràcies a la intensa activitat que mantenen a través de diversos grups de Facebook, organitzen quedades regulars on s’arriben a donar cita fins a 40 joves. “Els dimecres a la nit toca anar al Cau per aprendre espanyol, els dijous anem al Highland i els divendres i dissabtes fem Totem o Golfes”, explica la Daniela encetant un dels temes que més es relaciona amb els Erasmus, la vida nocturna.

“L’oferta de bars a la ciutat està bé, però en canvi l’oferta cultural és una mica més fluixa”, critica la portuguesa qui també apunta que la ciutat no té “una nit massa viva”, tot i reconèixer que en gaudeix molt i que s’hi sent molt còmoda.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar