loader
menu

CIUTAT

Govern i pescadors estableixen les primeres mesures per combatre la crisi del peix blau a la costa de TGN

El Circ Ciutat dimarts, 08 de març de 2016

El dràstic descens de les captures de sardina i la reduïda mida del seitó que es pesca a la costa de Tarragona compromet molt seriosament la viabilitat del sector del peix blau a la ciutat. Per explorar mesures urgents, ahir es va reunir una taula de discussió convocada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació on es va constatar que es tracta d’un problema “estructural” que afecta a tota la conca Mediterrània, però que es pateix amb especial cruesa a la demarcació tarragonina. Impulsar la formació d’una organització única que assumeixi la comercialització del peix blau a Tarragona és una de les mesures més importants que es van posar sobre la taula.

Embarcacions que es dediquen al peix blau amarrades al Serrallo. foto: Guillem Roqué

A la reunió, on van participar-hi representants de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, científics i confraries, es va analitzar l’estat de la situació i es van esbossar les línies d’un Pla de Millora de la Competitivitat del Sector de la Llum que, per ara, contempla la creació d’una organització única de productors de peix blau a Tarragona com una de les mesures més importants. El principal benefici de la unió seria la capacitat de comercialitzar les captures atenent les exigències del mercat i, per tant, permetria als pescadors aconseguir un preu més beneficiós pel conjunt. El Govern ja ha garantit el seu suport a la creació de la nova associació.

Un problema “estructural”

La reunió va comptar amb la presència de científics del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de l’Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer (IFREMER) que van presentar els darrers estudis disponibles sobre les possibles causes del declivi del peix blau i la reducció de la grandària del seitó i la sardina. Els representats de l’IFREMER van exposar un exhaustiu estudi encarregat pel govern francès que apunta a canvis ambientals de gran abast com a possible causa de la crisi pesquera que afecta el conjunt de la conca mediterrània. Al tractar-se d’una afectació a una escala tan gran, les opcions d’una resolució ràpida queden seriosament limitades.

Un pla de competitivitat per salvar el sector

El grup d’experts de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, encapçalat pel director general, Sergi Tudela, representants de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors (FNCCP), així com representants de les Federacions Provincials de Barcelona, Tarragona i Girona, van definir les línies mestres d’un pla de millora de la competitivitat. El projecte, que es desenvoluparà i es finalitzarà en les properes setmanes, contemplarà una bateria d’actuacions que abordaran des d’aspectes biològics fins a la comercialització, la millora del producte, la reducció de costos de producció, els aspectes socials i el reforç dels controls.

El director general de Pesca ha volgut deixar clar que “les solucions passen en tot moment pel treball amb el sector, que ha d’assumir un paper clau d’agent de canvi positiu”.

Els pescadors demanen ajudes” urgents”

Per la seva banda, els representats dels pescadors van demanar la concessió de prestacions socials per a les famílies dels pescadors afectats, ja que totes les mesures que es prenguin a partir d’ara tindran efecte a llarg termini i, en canvi, les seves necessitats són immediates. El nombre de pescadors afectats són unes 200 famílies, 8 barques a Tarragona, 6 Ametlla de Mar i 2 a Cambrils. De mitja, un pescador rep un salari de 40 euros setmanals.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar