loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN externalitzarà la gestió del seu patrimoni per poder obrir tots els espais

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 09 de març de 2016

L’equip de govern traurà a concurs la gestió dels espais del Museu d’Història de Tarragona i inicia l’estudi d’una fórmula de gestió pública indirecta que permeti millorar el rendiment actual del Patrimoni. El canvi el motiva la impossibilitat de reposar efectius de consergeria, un fet que obliga a mantenir tancats espais com la Casa Canals i la Casa Castellarnau. “No hi ha recursos ni possibilitats legals per fer-ho d’una altra manera”, a comunicat la Consellera de Patrimoni, Begoña Floría, que ha remarcat que amb la concessió en cap cas “es perdrà el control públic ni la titularitat dels espais”.

La concessió no afectarà els treballadors del Museu d’Història, ja que els reubicaran dins l’estructura municipal

A banda de la limitació horària forçada per la manca de personal, el canvi de gestió també busca “incentivar la venda d’entrades via web, optimitzaran recursos i guanyar professionalitat”. En tot cas, l’equip de govern es reservaria el control del relat, fixaria el topall del preu de les entrades i reclamaria les pertinents garanties pels treballadors. La mesura afectaria espais com la Volta del Pallol, la torre del Pretori, l’Antiga Audiència, l’Amfiteatre, el Circ, la Casa Canals, la Casa Castellarnau i el Fòrum de la ciutat.

Foto: circdetarragona.com

Foto: circdetarragona.com

Un dels salons nobles de Casa Canals. Foto: tarragona.cat

“Seria una concessió curta, un 2+2 o un màxim de 6 anys, que permeti veure com funciona el model, però que no ens hipotequi com a ciutat a llarg termini”, afirma la Consellera. Durant aquest temps, l’adjudicatari assumiria el manteniment i la modernització dels edificis i recintes històrics, amb la introducció de lectors de tiquets, sistemes de videoguiatge o ús de tecnologies per visitar els monuments, i estaria obligat a emetre informe periòdics per tal que l’Àrea de Patrimoni avaluï la bona marxa del servei.

Els estudis que definiran el nou model, s’elaboraran fins el mes de desembre, i s’aplicaran de forma efectiva el primer semestre del 2017. Mentrestant, per fer front a la demanda de personal d’aquest estiu i no tenir problemes amb l’obertura del monuments, es contempla un reforç de 9-10 persones que també permetria començar a obrir els museus en dilluns durant el període estival. La mateixa mesura podria aplicar-se durant Setmana Santa, tot i que en aquest cas només es cobririen el espais Patrimoni de la Humanitat.

La manca de personal força la decisió

“Per gestionar correctament els equipaments es necessiten 43 persones i en disposem de 25”, senyala Floría, i és que des de l’11 de maig de 2011, el nombre de personal subaltern del Museu d’Història ha disminuït en 22 persones, però la llei no permet cobrir les vacants. “L’administració no permet donar una resposta immediata i amb prou agilitat quan es produeix una baixa o s’han d’organitzar els torns de vacances” i això obligava a restringir horaris de visita amb la conseqüent afectació a la ciutadania i el turisme, explica.

La concessió no afectarà el futur dels treballadors que actualment té assignats el Museu d’Història, ja que els reubicaran dins l’estructura municipal i podrien ser destinats a escoles i altres recintes municipals. D’aquesta manera, podran obrir-se més hores les escoles a les tardes, fins ara tancades per manca d’efectius. Queda oberta la porta per a que aquell personal que no desitgi ser reubicat, conservi el seu lloc actual.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar