loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

'L'Egeu és la fossa d'Europa'

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dijous, 10 de març de 2016

“Amb bona fe i un neoprè”. Així va començar la gesta d’Òscar Camps, un badaloní socorrista de professió incapaç de resignar-se davant la tragèdia dels refugiats que creuen el mar Egeu. Va reunir els seus estalvis i amb tres companys se’n va anar a Lesbos a ajudar amb les tasques de rescat. Ha passat mig any del primer viatge, i ara és el director de la microONG Proactiva Open Arms. Aquells que s’arrisquen a la travessia els anomenen “els àngels del mar” i la seva presència, per molts, marca la diferència entre la vida i la mort. Òscar Camps ha compartit la seva experiència a Tarragona en un acte emmarcat dins la programació dels Dijous Cooperactius organitzats per la URV Solidària.

Òscar Camps, el socorrista fundador de l'ONG Open Arms, explica el drama dels refugiats que es juguen la vida al mar per arribar a Europa

Propietari d’una empresa de socorristes i colpit pel drama que es viu en aigües gregues, va posar el seu personal i recursos a disposició de les administracions per desplaçar-se i ajudar, però quan no va rebre resposta, va agafar-ho tot i se’n va anar pel seu compte. Disposaven de 15.000 euros, però quan es van acabar tenien clar que no es podien moure d’allà, la seva labor com a socorristes era massa necessària. Per seguir treballant van engegar una campanya de crowdfunding i en 5 mesos van recaptar 400.000 euros de donants particulars. “Un èxit sense precedents”, senyala Camps que ho considera un triomf de la societat civil davant la passivitat dels poders polítics.

Foto:Guillem Roqué

Foto:Guillem Roqué

Foto:Guillem Roqué

Foto:Guillem Roqué

Les xifres que exposa són aterradores. Més de 430 persones mortes en els mesos de gener i febrer en una franja de mar d’uns 10 quilòmetres “i això perquè es hivern i ara no surten tantes embarcacions”. En 6 mesos Open Arms ha ajudat a 145.000 persones, 8.000 de les quals estaven a la deriva i 400 estaven a punt d’ofegar. “L’Egeu s’està convertint en la fossa d’Europa”, avisa.

Camps ha posat l’accent en la diferència que poden arribar a marcar els actes de solidaritat individual. “Per aixecar-se del sofà i convertir-se en activista, només cal voluntat, determinació i una mica de desobediència”. Incideix en la idea de la “desobediència” i remarca que és inevitable si de veritat és vol ajudar perquè “els guardacostes grecs s’ho miren i els turcs ho permeten. Els policies del Frontex (Policia fronterera europea) cobren un plus per estar en una zona considerada de guerra i nosaltres només som voluntaris”, apunta el badaloní.

Les històries que ha presenciat són esgarrifoses, però el missatge que du busca l’optimisme. “Hi ha esperança perquè hi ha solidaritat, però no s’aconseguirà res des del sofà de casa o en un camp de futbol”.

Si voleu més informació podeu consular la seva pàgina web proactiveopenarms.org


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar