loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Comencen les prospeccions arqueològiques de la graderia nord del circ romà

El Circ Cultura i patrimoni dilluns, 14 de març de 2016

L’excavació de dos solars al carrer dels Ferrers arrenca avui i s’allargarà durant les dues properes setmanes. Les prospeccions que s’hi duran a terme ajudaran a conèixer l’estat de conservació de les estructures de la graderia nord del circ romà de Tàrraco que, per ara, romanen ocultes.

Solars on es realitzarà la intervenció arqueològica. foto: Guillem Roqué

Espai del carrer dels Ferrers on tindrà lloc la intervenció arqueològica.

La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, i l'arqueòloga municipal, Imma Teixell, han explicat l'abast de la intervenció. foto: Guillem Roqué

La intervenció arqueològica es localitza en dos terrenys de propietat municipal que sumen uns 230 metres quadrats i que es troben al carrer dels Ferrers mirant a la Plaça dels Sedassos. La intervenció completa pot durar fins a finals d’any i l’objectiu últim es que aquest espai, un cop estigui condicionat, s’integri a la ruta patrimonial i turística de la Tarragona declarada Patrimoni Mundial.

L’arqueòloga municipal, Imma Teixell, ha apuntat que les tasques que es duran a terme durant la primera setmana seran de “naturalesa estratigràfica i serviran per calcular la cronologia i les necessitats d’una segona fase més extensiva”. Aquestes primeres dades s’obtindran amb l’excavació de tres obertures en el subsòl i determinaran “què hi ha en peu i en quin estat es troba i podrem preveure quins treballs de conservació i restauració s’hauran de dur a terme”, així com els mètodes que es poden aplicar, si serà una excavació mecànica o manual.

L’abast i la durada de la segona fase de treballs dependrà totalment del que es trobi durant els propers dies. Després d’això, es contemplar crear una zona molt més diàfana, un mirador i un espai de divulgació per explicar què hi ha en aquesta part de la ciutat romana. “El carrer dels Ferrers és poc atractiu, el que volem fer són uns treballs en la línia del que s’ha fet al carrer del Trinquet Vell”, apunta la consellera de Patrimoni, Begoña Floria, qui també ha destacat que “feia al menys 4 anys que no es feien excavacions al centre de la ciutat en un espai obert com aquest”.

L’actuació es possible gràcies al Conveni de col·laboració sostingut entre la Fundació Mútua Catalana i l’Ajuntament de Tarragona. La Fundació contribueix amb 110.000 €, una xifra que es suma a l’aportació de l’Ajuntament i la sumada per l’1% cultural provinent de l’Estat.

Sota els solars municipals

Els espais que s’excavaran les properes setmanes són dels últims de propietat municipal que es sap que contenen restes arqueològiques d’estructures conegudes. A banda d’aquest dos espais, l’altre solar que oculta vestigis arqueològics és el localitzat al carrer Llorenç on, previsiblement, apareixeran restes del recinte de culte, el mur del tèmenos romà. Tot i disposar d’aquesta informació, per ara encara no s’ha plantejat cap intervenció tot i que “Patrimoni ja hi té la mirada clavada”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar