loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

'El periodisme és una activitat artesanal'

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dilluns, 14 de març de 2016

L’argentí Ernesto Ekaizer ha estat l’encarregat de concloure la vuitena edició del cicle de conferències Experiència de Periodista organitzades per la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Tarragona amb la col·laboració de Repsol.

Conferència d'Ernesto Ekaizer en el cicle Experiència de Periodista. foto: Guillem Roqué

Conferència d'Ernesto Ekaizer en el cicle Experiència de Periodista. foto: Guillem Roqué

Conferència d'Ernesto Ekaizer en el cicle Experiència de Periodista. foto: Guillem Roqué

Establert a Espanya des de fa 40 anys, Ekaizer ha treballat al diari El País, Público i en l’actualitat exerceix de tertulià en nombrosos mitjans de comunicació. A partir de l’actualitat judicial i política del país, en seu discurs s’ha remuntat enrere tot fent un repàs dels temes periodístics més importants que ha tingut l’oportunitat de tractat durant la seva dilatada trajectòria professional.

Les nombroses anècdotes que atresora, han servit per parlar d’algunes tendències periodístiques actuals i diagnosticar els encerts i defectes de la professió. Una de les qüestions que ha centrat les seves crítiques és la tendència actual que ha convertit els periodistes en mers “difusors dels informes policials i dels autes judicials”.

Ekaizer ha ressaltat que “una gran part de l’activitat dels diaris avui en dia consisteix en reproduir informes policials i autes judicials” i ha comentat que s’oposa a aquesta forma de fer que “sacralitza els documents, perquè els investigadors són persones humanes que es poden equivocar i que tenen tendències polítiques”, senyala.

L’excés d’informació basada en documents judicials i policials, també l’ha dut a reflexionar sobre la independència amb la que es treballa a la professió i a assenyalar que sovint “la informació que s’ofereix és molt monòtona i els lectors o espectadors no acaben de digerir i es crea una dinàmica poc crítica als mitjans de comunicació que es limiten a reproduir continguts”.

Tampoc ha tingut cap mirament a l’hora de definir com a “malaltia decadent”, el recurs freqüent al periodisme de fonts, un tipus de treball que es basa en la relació simbiòtica establerta entre fonts i periodistes, en la que els primers filtren informació de forma interessada a canvi de rebre un tracte amable per part del periodista. Això genera una dinàmica “nociva” que imposa punts de vista als mitjans i que desvirtua la tasca periodística.

Mario Conde, els GAL, Pinochet, Hugo Chávez, Aznar o Bárcenas, han estat alguns dels personatges que han desfilat pel seu discurs i que li han servit per explicar alguns dels moments clau de la seva carrera com a periodista d’investigació, una tasca que ha posat al mateix nivell que les investigacions policials. Testimoni de la història informativa del país, ha fet apologia d’un ofici que ha de coure’s a foc lent i que ha qualificat d’“activitat artesanal”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar