loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El debat més distès sobre el futur d'Europa

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dimecres, 16 de març de 2016

Al voltant de la taula d’un bar, amb uns refrescs, algunes cerveses i una mica de menjar per anar picant. En aquest ambient tant distès, va arrencar ahir, dimarts 15, la primera de les tres trobades que composen el cicle de col·loquis #eurotertulies. Es tracta d’una iniciativa del centre d’informació Europe Direct de l’Ajuntament de Tarragona i la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV per motivar el debat al voltant de qüestions d’interès relacionades amb la Unió Europea.

L'oficina d'Europe Direct i la Facultat de Ciències Jurídiques organitzen unes trobades informals per discutir temes relacionats amb la UE. L'espai escollit, el Museum Cafè

Es tracta d’una sèrie de trobades de caire informal on, a partir d’una petita intervenció inicial per part d’un expert en la matèria, es genera una dinàmica d’interacció distesa. La idea es repetir el cicle de cara al proper curs acadèmic i allargar-lo entre octubre a maig. La primera tertúlia va convocar una vintena de persones, la majoria estudiants de la URV, i es va allargar fins a tres quarts de deu, hora en que els organitzadors van marcar el final.

Tertúlia sobre el futur de la Unió Europea al Cafè Museum. foto: Guillem Roqué

Les properes xerrades tindran lloc el 12 d’abril i el 10 de maig al Museum Cafè, a partir de les 8 de la tarda. La cita està oberta a la ciutadania en general.

El puzzle del Regne Unit

La temàtica escollida per arrencar va ser la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea. El referèndum convocat pel proper 23 de juny on els britànics expressaran si volen seguir o no sent membres de la UE genera moltes incerteses. Per contextualitzar el tema, la tertúlia va comptar amb la presència del periodista i professor de la Universitat Pompeu Fabra, Christopher Tulloch.

“Cameron ha obert la caixa de Pandora”, va assenyalar el convidat britànic al explicar que la convocatòria del referèndum havia estat poc més que una aposta electoral “desesperada” del primer ministre conservador. Burocràcia, fronteres, la por a un gran estat federal, la debilitat dels tribunals britànics davant dels europeus o la sobirania, van ser algunes de les qüestions que es van posar sobre la taula i que es van debatre.

Tulloch també va explicar que el sentiment europeista no ha estat capaç de calar al Regne Unit, ni tant sols entre els joves. “Ni Eurovisió funciona a Anglaterra. L’únic cop que he vist un anglès aixecant una bandera europea va ser a la Rider Cup de golf quan s’enfronten americans i europeus”, va bromejar. “A Anglaterra falta didàctica de la Unió Europea com la que es fa aquí amb aquestes tertúlies”.

Oficina de la UE a la ciutat

Europe Direct Tarragona participa en l’organització d’aquestes #eurotertulies en col·laboració amb la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV per donar a conèixer l’oficina situada a la plaça Imperial Tàrraco, fomentar el debat sobre temes europeus a la ciutat i canalitzar les relacions dels ciutadans cap a les institucions de la UE.

Europe Direct Tarragona és un punt d’informació i assessorament que l’Ajuntament de Tarragona posa a l’abast dels ciutadans per tot allò que està relacionat amb la Unió Europea i els drets i la legislació comunitària.

Per a més informació podeu visitar el web d’Europe Direct TGN o a les xarxes socials, al facebook a la pàgina Europe Direct Tarragona i al twitter com a @EuropeDirectTGN, on es podrà seguir el debat d’aquest cicle amb l’etiqueta #eurotertulies.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar