loader
menu

CIUTAT

Els desperfectes patits forcen la retirada de la placa commemorativa de Juan Gabriel Knafo

Guillem Roqué Ciutat dilluns, 21 de març de 2016

Dues setmanes després de la seva inauguració, la placa commemorativa instal·lada amb motiu del 40 aniversari de la mort del jove Juan Gabriel Knafo ha hagut de ser retirada per la Brigada d'Intervenció Ràpida pels danys que ha patit aquest cap de setmana en la seva base. Es desconeix qui els ha provocat i per quin motiu ho ha fet, però fonts properes al Fòrum de Tarragona per la Memòria demanen cautela a l’hora de valorar els fets i animen a “evitar polititzar un fet que pot ser una gamberrada”.

Foto: M. Elisa Aragonès

Foto: M. Elisa Aragonès

La placa està situada davant del número 7 del carrer Unió, en el punt on Juan Gabriel va caure ferit de mort quan era perseguit per la policia. Es va inaugurar el passat diumenge 6 de març en els actes de record dels 40 anys de la seva mort. Es tracta d’una instal·lació de caràcter provisional, ja que forma part dels 10 punts que es senyalitzaran amb un criteri únic en el marc de les tasques de recuperació de la Memòria Històrica a la ciutat.

El cost de la placa en un principi el va assumir la família que no volia deixar passar l’efemèride, però, posteriorment, durant l’acte commemoratiu es va fer una col·lecta que va servir per recaptar una quantitat equivalent de diners. “Passar la guardiola va ser un acte de protesta improvisat i simbòlic per esperonar a l’Ajuntament”, senyala Xavi Tolossana, membre del Fòrum Tarragona per la Memòria.

Feines de senyalització dels indrets de la repressió franquista

El grup roman a l’espera de que l’Ajuntament mogui fitxa i defineixi els criteri per la senyalització homogènia de la desena de llocs de la ciutat relacionats amb els crims del franquisme. “Estem negociant i esperem que després del compromís de senyalitzar els llocs, entre els que està el d’en Knafo, l’Ajuntament ens diguin alguna cosa de la proposta que els hi vam presentar”.

Des del Fòrum emmarquen la seva iniciativa dins el conjunt d’accions empreses per la institució pública Memorial Democràtic i remarquen que recordar els espais de la memòria història és un “acte democràtic, no és una qüestió partidista ni d’esquerres. Es tracta de treballar per la normalització”.

Les circumstàncies de la seva mort encara s’han d’esclarir

Juan Gabriel Rodrigo Knafo tenia 19 anys quan es van produir els fets del 3 de març de 1976 i que es van saldar amb la mort de 5 obrers a Vitòria. Treballava en les obres de la Refineria i amb alguns companys van decidir manifestar-se a Tarragona. Abans de començar la seva acció, quan es trobava a la cantonada del carrer Hospital amb Rambla Nova van ser dispersats per la càrrega de la policia.

Segons els testimonis, Juan Gabriel va buscar refugi en l’edifici número 7 del carrer Unió, però 2 agents el van perseguir i, el següent que es sap del segur, es que va caure dalt a baix de l’edifici morint allí mateix. Quaranta anys després dels fets, familiars i amics segueixen reclamant que s’esclareixin les circumstàncies exactes que van dur a la precipitada mort de Knafo.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar