loader
menu

CIUTAT

L'oferta d'Airbnb, en efervescència a Tarragona

Guillem Roqué Ciutat divendres, 25 de març de 2016

Cada cop són més les persones que contacten directament amb particulars per contractar l’allotjament per les seves vacances. N’hi ha, fins i tot, que prefereixen llogar una habitació i gaudir de l’experiència de compartir casa amb persones locals enlloc d’anar a un hotel. A Tarragona, la popular plataforma Airbnb, que facilita el contacte entre hostes i amfitrions, gaudeix d’una molt bona acollida i la xifra d’anuncis que reuneix ha crescut exponencialment en els darrers dos anys fins a arribar a les prop de 200 ofertes.

La plataforma de lloguer d'habitatge turístic gaudeix de molt bona salut a la ciutat

A través d’aquesta web i amb uns pocs clics, és possible trobar una habitació individual en un pis a la Part Alta per 15 euros la nit o una casa per 10 persones, amb jardí i davant del mar per uns 500. Les possibilitats que ofereix augmenten progressivament i satisfan les necessitats de tot l’espectre de visitants que rep Tarragona.

Alguns hotels també s'hi anuncien

Tal és l’èxit de la plataforma i l’impacte que ha tingut en el sector turístic que establiments convencionals com l’hotel Urbis s’hi anuncien, malgrat contradir la filosofia de la plataforma que es basa en la idea d’actuar de mitjancera entre particulars.

L’èxit de la plataforma reflexa l’interès turístic que desperta Tarragona i per constatar-ho només cal revisar les valoracions que els usuaris escriuen sobre els allotjaments on s’han quedat: ressenyes en anglès, francès, alemany o rus hi són freqüents.

Es tracta d’una tendència global vinguda per quedar-se. Quedar-se en una d’aquestes cases o habitacions ofereixen una experiència més personals que, sovint, va acompanyada per un preu força ajustats. La qüestió econòmica es converteix així en una de les seves virtuts, ja que ofereix possibilitats més accessible a un major nombre de persones i atreu turistes que, d’altra manera, podrien decantar-se per altres destins més ajustats a la seva butxaca.

D’altra banda, l’auge del lloguer d’allotjaments particulars amb finalitats turístiques és simptomàtic d’una situació en la que moltes persones contemplen llogar part de la seva casa com una manera de complementar els seus ingressos.

Una activitat al marge

No obstant, aquesta mostra d’economia col·laborativa no està exempta de polèmica. Del nombre d’anuncis que s’ofereixen a la plataforma a Tarragona una xifra que supera amb escreix el mig centenar no forma part del registre de lloguers turístics i, per tant, no declara els beneficis que s’obté amb els seus negocis.

Des del sector turístic no es dubta en qualificar la iniciativa de deslleial, ja que l’arrendament entre particulars, a diferència dels establiments reglats, està exempt d’IVA i, a més a més, com no disposa de llicències específiques per aquesta activitat, no hi ha garanties de qualitat o de seguretat.

No obstant, partidaris detractors reconeixen que es tracta d’una tendència a l’alça que ha arribat a la ciutat per quedar-se i que, en cas de seguir la tendència a l’alça, caldrà trobar la millor manera de gestionar-ho tal i com ja s’ha fet en d’altres ciutats turístiques.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar