loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN vol convertir-se en el referent català del món de l'òpera

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 24 de març de 2016

Situar Tarragona al mapa català de les arts escèniques contemporànies és l’objectiu de l’innovador i ambiciós projecte Metròpera, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament amb el recolzament de dos tarragonins experts en la matèria, Marc Chornet i Teresa Valls, que vol convertir la ciutat en destí per a la formació de cantats d’òpera i en generadora de propostes innovadores.

L'òpera "Norma" es va representar a Tarragona. foto:Xavier Gondelbeu

El director de teatre i dramaturg, Marc Chornet; el conseller de Cultura, Josep Maria Prats; l?alcalde, Josep Fèlix Ballesteros; la professora de cant i cant coral i presidenta de l?Estudi de Música de Tarragona, Teresa Valls, i la consellera de Patrimoni i Festes, Begoña Floria. foto: Mauri

El projecte vol esdevenir un punt de referència entre les iniciatives culturals del país i fomentar la industria i el sector cultural de la ciutat i del territori. Per donar aquest impuls artístic el projecte contempla fer formació, difusió i producció d’intèrprets i projectes operístics.

Formació, divulgació i producció

Metròpera es concretarà en dues fases. En la primera es desenvoluparà un curs d’estiu durant el mes de juliol on es promouran tallers i seminaris que responguin a aquesta formació específica tant per a estudiants, com per a cantants joves de tot el país; que s’obriran a la ciutat, amb actuacions i activitats concretes per la ciutat, amb especial incidència en els barris.

La segon serà la producció d’una òpera. Durant la tardor alguns dels alumnes de l’estiu que hauran estat seleccionats, tindran l’oportunitat de participar en tot el muntatge d’una òpera de mitjà format i seguiran rebent formació fins la producció de l’espectacle. En aquesta fase també es donarà formació amb mestratges en els àmbits de la il·luminació, el so, el muntatge, etc, per generar oportunitats ocupacionals en un futur.

Tarragona, ciutat d’òpera

La tradició d’òpera a Tarragona té un passat molt destacat, que apunta des de l’Orfeó Canongí fins a la Companyia Lírica d’Antics Alumnes de la Salle durant els anys 70 amb seu al Teatre Metropol; als anys vuitanta l’Escola d’Òpera del Conservatori i el Grup d’Òpera de Cambra, entre d’altres propostes que arriben fins al 2008, van fomentar i crear grups d’òpera gràcies a l’impuls i sensibilitat de coneixedors de la matèria.

L’any 2012, amb la inauguració del nou Teatre Tarragona i la possibilitat de portar produccions de gran format que sempre omplen les butaques del Teatre, es reprenen les representacions. A banda, de forma transversal, la important formació acadèmica en cant a diferents escoles i conservatoris i les produccions musicals de grups corals i orquestres es fan sentir a la ciutat.

Amb tot aquest bagatge, Marc Chornet i Teresa Valls han articulat un nou projecte per encàrrec de l’Ajuntament, que respon a la voluntat d’excel·lir en un àmbit molt específic: formar cantants d’òpera com a intèrprets de les produccions més exigents i innovadores del moment, a l'hora que s'impulsa la divulgació musical a tota la ciutadania i s'innova en la producció.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar