loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El XXVI Concurs de Castells de TGN aposta per les 'rondes encavalcades' per estalviar temps

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 30 de març de 2016

El 26è Concurts de Castells de Tarragona, que tindrà lloc els dies 25 de setembre i 1 i 2 d’octubre, consolidarà el model de tres diades repartides entre Tarragona i Torredembarra. Per dotar-lo de més ritme i intensitat, s'introduiran algunes modificacions al reglament i s’apostarà per les “rondes encavalcades”. L’edició d’enguany vindrà acompanyada per un increment dels premis d’un 7,2%.

TGN i Torredembarra tornaran a convertir-se en el centre del món casteller els dies 25 de setembre i l'1 i 2 d'octubre. La dotació econòmica dels premis s'incrementarà enguany un 7 per cent

L’anterior edició va completar el projecte d’ampliació del Concurs previst per la Biennal de Castells, ja que al 2012 es va incorporar la diada del dissabte a la tarda a Tarragona i al 2014 Torredembarra es va afegir com a seu del certamen acollint una actuació, hereva de l’antic Concurs7.

La regidora de cultura de l?Ajuntament de Torredembarra, Núria Batet; la consellera de Festes, Begoña Floria i el director del Concurs, Xavier Gonzàlez. foto: Mauri

Imatge del darrer concurs de castells a la TAP. foto: cedida David Oliete

Les 'rondes encavalcades'

El bon estat de forma de les colles podria suposar que la durada del Concurs, especialment a la jornada del diumenge a la TAP, superés les 7 hores. Per evitar-ho, la Comissió Assessora del Concurs ha aprovat la modificació de la normativa amb l’objectiu que l’actuació tingui un ritme constant i evitar els temps morts. Aquest canvi en el reglament ha propiciat un nou sistema de rondes batejat com a “rondes encavalcades”.

Per explicar amb detall aquestes novetats i per respondre qualsevol dubte sobre el certamen, el Concurs de Castells ha preparat per a la primera setmana d’abril dues trobades amb les colles, una a Tarragona i l’altra a Sabadell.

Les “rondes encavalcades”

El nou reglament es fonamenta en dos punts bàsics. D’una banda es modifica el temps màxims d’execució. Fins ara les colles disposaven d’un temps (entre 10 i 25 minuts, depenent de la dificultat del castell) per dur a terme el seu intent, incloent en aquest interval un hipotètic segon peu desmuntat. La nova normativa preveu que les colles disposaran de 4 o 5 minuts des que se’ls dóna la indicació per actuar fins a col·locar els segons de la seva construcció. En concret, disposaran de 4 minuts per enlairar castells dels grups 2, 3, 4, 5 o 6 de la taula de puntuacions, i de 5 minuts per provar les estructures del grup 7, les de més dificultat.

De l’altra, s’introdueixen canvis en el funcionament d’un peu desmuntat. Fins ara, quan una colla feia un peu desmuntat la mateixa colla necessitava un temps per preparar la segona temptativa sobre el mateix castell. En canvi, a partir d’ara si una colla fa un peu desmuntat deixarà actuar una o dues colles i, aleshores, podrà provar novament la construcció. Així, el temps mort que una colla necessitava per preparar-se és aprofitat per veure nous castells.

Les Normes Bàsiques concreten que una colla deixarà actuar una altra colla si prova un castell dels grups 2, 3, 4 o 5 de la taula de puntuacions i deixarà actuar dues colles si prova un castell dels grups 6 o 7, més complexos i que requereixen més preparació. Aquesta dinàmica es mantindrà al llarg de tota l’actuació, fins i tot entre rondes.

Increment de premis per a les colles

Una de les novetats d’aquesta edició és l’increment de la partida dedicada als premis per a les 42 colles. Els 135.840 € destinats l’any 2014 s’incrementaran enguany en un 7,22 % fins arribar als 145.650 €. Cal recordar que, a banda d’aquestes xifres, la retribució als participants té també un increment percentual segons la distància de la població de la colla respecte Tarragona.

A més d’aquest d’augment econòmic, també s’han fet canvis en la lògica interna de la taula de puntuacions. D’aquesta manera, la retribució del segon i del tercer classificat han guanyat pes percentual i la resta de premis s’han escalonat amb criteris més clars.

Pel que fa al pressupost global de l’esdeveniment, el XXVI Concurs de Castells compta amb un pressupost de prop de 400.000 euros, dels quals 300.000 provenen de les aportacions municipals. En tots dos casos, les xifres són similars a les de fa dos anys.

Escenari alternatiu per a Torredembarra

Aquest 2016 permetrà consolidar la jornada del Concurs de Castells a Torredembarra. L’any 2014 la torrenca plaça del Castell es va estrenar com a escenari del certamen, però la pluja va obligar a suspendre l’actuació a la meitat de la tercera ronda. En cas que la meteorologia tornés a jugar una mala passada enguany es disposaria d’un escenari alternatiu: el pavelló poliesportiu Sant Jordi, amb una capacitat aproximada de 2.500 persones entre la pista i la graderia. L’habilitació d’aquest recinte ha estat possible gràcies als treballs realitzats per l’Ajuntament de Torredembarra, coorganitzador de la jornada del 25 de setembre conjuntament amb els Nois de la Torre.

La Comissió Assessora

Totes les modificacions en la normativa han estat aprovades per la Comissió Assessora del Concurs de Castells, un òrgan format per castellers i especialistes on es debaten les qüestions més tècniques.

La comissió manté una composició similar a la d’anys anteriors, amb representants de les sis primeres colles classificades en l’edició anterior, membres de les colles locals de Tarragona i Torredembarra, cinc experts castellers, un representant de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i el president del Jurat, càrrec que en aquesta ocasió tornarà a ostentar l’historiador casteller Pere Ferrando.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar