loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Nous treballs arqueològics treuen a la llum quatre línies de graderia del Circ Romà

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 30 de març de 2016

Durant dues setmanes s’han dut a terme els treballs de prospecció de la zona de la graderia longitudinal nord del Circ Romà, ubicada en dos solars del carrer Ferrers, a tocar de les restes visibles de la Plaça dels Sedassos. Aquesta primera intervenció ha tret a la llum part de la graderia del circ romà i de les subestructures on s’assenten, integrant el costat nord de l’edifici circense que es desenvolupava entre la torre del Pretori i a l’alçada de l’actual façana de l’Ajuntament.

Foto: circdetarragona.com

Les quatre línies de graderia que s’han descobert fins ara coincideixen amb les que es troben conservades a més altura en la plaça dels Sedassos, coincidint la més superior amb la que es troba immediatament per sota de tanca actual que delimita amb el carrer.

També s’ha pogut recuperar evidències d’una de les voltes de formigó romà (opus caementicium) que servia com a element de sustentació de la pròpia graderia, la qual se suma a les ja conegudes del sector de la plaça dels Sedassos que es disposen paral·leles entre elles.

La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, ha destacat que “és una bona notícia trobar restes de la graderia. És un resultat que ens permetrà interpretar millor el Circ”.

D’època posterior a l’ús del circ romà s’ha recuperat un mur d’època medieval que es troba en la mateixa línia del podi romà (mur de 2 metres d’alçada que separava la graderia de l’arena -pista per on corrien les bigues de la que també s’ha recuperat un petit espai-, i que tenia la funció de protegir els espectadors en el cas que es produís algun tipus d’accident durant l’espectacle). L’estructura medieval està posant en relleu l’ocupació i afectació de les estructures romanes amb una funcionalitat que caldrà aclarir en futures intervencions.

De la mateixa manera, l’aparició d’unes escales i altres estructures que cal datar a partir d’època moderna, deixen clara l’ocupació de l’espai de graderia per a usos que ja no tenen res a veure amb l’edifici d’espectacles romà, i que cal posar en relació amb immobles i edificis que l’utilitzarien com a espai de jardí i/o espai obert.

Per últim cal incidir que l’execució de les tres cales arqueològiques permet conèixer l’estratigrafia arqueològica conservada així com aproximar-se a la seva cronologia, la qual serà usada com a mostra representativa de tot l’àmbit que calia estudiar.

A partir d’aquí es decidirà com generar una zona molt més diàfana i visitable, alhora sent un mirador, un espai de divulgació per entendre molt millor què hi ha en aquesta part de la ciutat romana.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar