loader
menu

CIUTAT

La població immigrada en situació de vulnerabilitat rep menys ajudes que l'autòctona

El Circ Ciutat divendres, 01 d'abril de 2016

“Les persones immigrades en situació vulnerable” és el títol del 9è estudi de l’Observatori de la Creu Roja a Catalunya i revela que només un 36% de la població migrada atesa per la Creu Roja Tarragona rep algun tipus de prestació, tot i que gairebé el 60% està desocupada. El 2013, el percentatge de persones immigrants que rebien alguna ajuda era proper al 50% l’any 2013 tal i com ho recollia l’informe “Habitatge i col·lectius vulnerables” de l’Observatori de Vulnerabilitat, en aquell mateix context el percentatge de població autòctona en situació vulnerable que rebia prestacions era del 69%.

L'Observatori de la Creu Roja desmunta el mite

El perquè d’aquesta diferència entre població migrada i autòctona es deu a diversos factors. El fet de treballar sense contracte els veta la possibilitat d’accedir a prestacions com l’atur i, com que es tracta majoritàriament de joves, pocs han arribat a l’edat de rebre pensions de jubilació. D’altra banda, en alguns casos la manca d’informació o comprensió sobre els ajuts disponibles també els priva de sol·licitar-les.

Font: Youtube

El 59,8% de persones immigrades ateses per la Creu Roja estan desocupades i, entre les que treballen amb o sense contracte, més de la meitat té ingressos inferiors al salari mínim (655,2 euros al mes). Dels enquestats treballen, un 26,1% , prop de la meitat ho fan sense contracte.

L’estudi és el primer monogràfic sobre població migrada fet per l’Observatori i s’ha confeccionat gràcies a 214 enquestes realitzades a persones ateses en projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja al conjunt de la demarcació. La procedència majoritària dels enquestats és el Magrib (50%), Amèrica del Sud o Central (22%) i altres punts de l’Àfrica (14%). El 72% dels enquestats tenen la seva situació regularitzada. La mitjana d’edat se situa al voltant dels 40 anys, el 86% viu amb família i fills i el 60% són dones.

L’estudi també constata que, entre les persones d’origen immigrant que van arribar a casa nostra durant els anys de bonança econòmica, s’han cronificat situacions de pobresa i vulnerabilitat.

El 28,5% de famílies amb fills en edat escolar no poden pagar el menjador

Les seves dificultats econòmiques també van en detriment de necessitats tan bàsiques com l’alimentació. L’alimentació del 53,8% de les persones enquestades depèn principalment d’ajudes i donacions d’amics o familiars. El 58,2% té dificultats per garantir que els fills i filles tinguin una alimentació adequada en períodes de vacances escolars.

De fet, l’ajuda alimentària ha centrat bona part de les accions dels programes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja, també amb la població migrada. Al 2015, al conjunt de la demarcació, es van repartir aliments a 17.428 persones (autòctones i immigrants), i a banda, es van repartir 3.497 kits. La Creu Roja també desenvolupa al territori programes específics d'acollida i integració de persones immigrants, dels quals l'any passat es van beneficiar 339 persones. D'altra banda, de les 1.257 persones ateses en el conjunt de projectes d'oupació, 558 eren d'origen estranger.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar